Forfatter av ny bok om Trump innrømmer at det meste er løgn

Michael Wolff echo
Et mer tillitsvekkende ansikt skal man lete lenge etter.

Forfatteren av den mye omtalte nye boka om Donald Trump, Michael Wolff, innrømmer at en stor del av det han skriver sannsynligvis er usant.  

Business Insider:

The author of the explosive new book about Donald Trump’s presidency acknowledged in an author’s note that he wasn’t certain all of its content was true.

Michael Wolff, the author of “Fire and Fury: Inside the Trump White House,” included a note at the start that casts significant doubt on the reliability of the specifics contained in the rest of its pages.

Several of his sources, he says, were definitely lying to him, while some offered accounts that flatly contradicted those of others.

But some were nonetheless included in the vivid account of the West Wing’s workings, in a process Wolff describes as “allowing the reader to judge” whether the sources’ claims are true.

In other cases, the media columnist said, he did use his journalistic judgment and research to arrive at what he describes “a version of events I believe to be true.»

Det han gjør er altså å skrive ting han enten vet er løgn eller ting som med stor sannsynlighet er usant, men ved å gi denne lille advarselen på forhånd håper han å slippe unna med denne uærlige oppførselen. Og det er vel greit det? Så lenge han sier at det han skriver ikke er 100% nøyaktig, har han vel lov til å trykke de mest skamløse løgner? Dette er amerikansk journalistikk på sitt aller beste.

Her er det relevante sitatet fra Wolff: 

Many of the accounts of what has happened in the Trump White House are in conflict with one another; many, in Trumpian fashion, are baldly untrue. These conflicts, and that looseness with the truth, if not with reality itself, are an elemental thread of the book.

Sometimes I have let the players offer their versions, in turn allowing the reader to judge them. In other instances I have, through a consistency in the accounts and through sources I have come to trust, settled on a version of events I believe to be true.

Så selv der han innrømmer at det han skriver om Trump kan være løgn, henviser han likevel til Trump som et eksempel på uærlighet. Det kaller jeg chutzpah! 

Men det stopper ikke der. Det viser seg at forfatteren også tidligere har vært mindre nøye med hva som er sant enn selv vanlige medlemmer av løgnerpressen.

Washington Times:  

This isn’t the first time author/journalist Michael Wolff has been accused of fabricating quotes.

imagine my shock

[H]is critics contend that he has a tendency to play fast and loose with the truth.

When current and former members of the Trump administration came forward to dispute the version of events presented in the book — or even quotes attributed to them — Mr. Wolff said he has dozens of hours of audio recordings to back up his assertions.

The now-defunct website Brill’s Content reported in 1998 that more than a dozen people said Mr. Wolff embellished or outright invented quotes attributed to them in his 1998 book about Silicon Valley, “Burn Rate: How I Survived the Gold Rush Years on the Internet.”

“Wolff says he has notes and email that back him up, but refuses to release them,” Brill’s Content reported.

Writing in the pages of The New Republic in 2004, Michelle Cottle took Mr. Wolff to task for exploiting artistic license in his writing.

“Much to the annoyance of Wolff’s critics, the scenes in his columns aren’t recreated so much as created — springing from Wolff’s imagination rather than from actual knowledge of events,” Ms. Cottle wrote. “Even Wolff acknowledges that conventional reporting isn’t his bag.”

Helt ærlig kan jeg ikke fatte hvorfor det ikke finnes lover mot denne type oppførsel. En ting er å skrive noe som er feil uten å mene det, men her vises det tydelig at Wolff vet nøyaktig hva han gjør. Likevel belønnes han med oppmerksomhet i pressen og derfor en stor fortjeneste på søppelet av en fiksjonsroman han har skrevet. Er dette virkelig jobben mediene er satt til å gjøre?

Og dette er bare et av de mer åpenbare eksemplene. Enhver som fulgte med på valgkampen i 2016 kan ikke ha unngått å legge merke til at medienes dekning av Donald Trump var alt annet enn nøytral. Norske medier viste hvor lite kritisk sans de har og gjentok så godt som alle løgnene og unøyaktighetene som amerikanske medier serverte. Men journalister og resten av pressen bør huske at vår tålmodighet har sine grenser. En dag tar den slutt og da kommer de til å lukke de skitne, lyvende munnene deres!

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s