Lysglimt inntar Studentersamfundet i Trondheim

Lysglimt - fjellstøtt

Hans Jørgen Lysglimt Johansen, lederen for Norges eneste nasjonalistiske parti, Alliansen, har blitt invitert til å snakke hos Studentersamfundet i Trondheim. Men det har ikke vært uten reaksjoner. Soyagutter og feminister sutrer over Lysglimts uttalelser og synes Samfundet bør trekke tilbake invitasjonen.

Adresseavisen:

– Han sprer rasisme og jødehat. Det er rett og slett trist at han er invitert hit, sier tidligere NTNU-student Robert Hoven.

Han er en av flere som reagerer på at Lysglimt Johansen skal delta på et debattmøte om Donald Trumps første år som president. Møtet arrangeres i storsalen på Samfundet på lørdag.

Gråt meg en elv. Vi lever i en tid hvor folk er mer opprørt over sanndruelige uttalelser enn de er av at deres land blir innvadert av voldtektsmenn, terrorister og snyltere. 

Lysglimt - Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, weak men create hard times

Når man ser på enkelte av disse som klager er det helt tydelig at noen har det altfor komfortabelt her i landet, og at de i for liten grad har opplevd virkningene av «mangfoldet» de alltid snakker så varmt om. Robert Hoven trenger å få i seg mindre soya, trene litt og lese The Culture of Critique. Sannheten gjør kun vondt hvis du er en pyse, Robert. 

En annen som har reagert er Ingrid Reinholdtsen, som tidligere har vært frivillig på Samfundet. Til gratisavisen Natt og Dag sier hun at det er «usmakelig» at Lysglimt Johansen er invitert.

– Det at han skal snakke om en annen person, uten å bli stilt til veggs for sitt politiske syn, det er en legitimering av hans holdninger som jeg synes er hårreisende fra Samfundet sin side, sier hun til avisen.

Tror ikke det er mange som hindrer henne i å stille spørsmål hvis hun ønsker å gjøre det. Men disse vil ikke høre motpartens argumenter. Det de vil er å stikke fingrene i ørene mens de roper «la la la la la!» så de slipper høre noe som i det hele tatt er i nærheten av å være kontroversielt. 

Lysglimt Johansen deltok også på et møte på Samfundet før presidentvalget i USA høsten 2016, som en ivrig tilhenger av Donald Trump. Siden den gang har han etablert det nasjonalistiske partiet Alliansen, og kommet med en rekke kontroversielle uttalelser.

– Jødene er en viktig maktfaktor i samfunnet, men det får man ikke lov til å snakke om. Da kommer det grupperinger betalt av sionister og sier at det kan man ikke si, sier Lysglimt Johansen til Adresseavisen.

Hvor er løgnen? Dette er veldokumenterte påstander som enhver ærlig person må si seg enig i hvis han setter seg inn i saken. Reaksjonene viser ganske tydelig hvor irrasjonelle mange blir med en gang man snakker om jødene som noe annet enn hjelpeløse ofre.

Før stortingsvalget i fjor høst skrev statsrådene Jan Tore Sanner og Torbjørn Røe Isaksen et leserinnlegg i Vårt Land, som en reaksjon på uttalelser fra Lysglimt Johansen.

– Norske jøder skal vite at regjeringen tar sterkt avstand fra konspirasjonsteorier fremsatt av en kynisk partileder for å skaffe seg oppmerksomhet før valget, skrev statsrådene.

Ingenting motbeviser jødisk innflytelse raskere enn at Ervin Kohn får to medlemmer av regjeringen til å ta avstand fra Lysglimts helt legitime uttalelser. I tillegg kan det virke som noen av uttalelsene de baserte seg på var fremsatt ikke av Lysglimt, men av en twitterkonto som utga seg for å være ham. 

Torbjørn Røe Isaksen fortsetter å cucke som om hans overlevelse er avhengig av det.

[Røe Isaksen] frykter at tanker og ord kan føre til handlinger.

– Dette er ikke ufarlige villfarelser, det er antisemittiske tanker som vi kjenner fra flere tusen år med historie. Jeg har ingen grunn for å anklage Lysglimt for voldsbruk, men denne typen holdninger nærer opp under ekstremister som vil bruke vold, sier Røe Isaksen.

Rart at disse holdningene har oppstått så mange ganger og fortsatt å være tilstede gjennom så mange år. Det er vel noe feil med alle andre antar jeg. Hvis jeg blir dumpet av én kvinne, kan jeg si at det er kun hennes feil med en viss troverdighet. Hvis jeg blir dumpet av 109 forskjellige kvinner og legger skylden utelukkende på mine partnere, bør folk begynne å stusse.

Ervin Kohn, leder for det mosaiske trossamfunn i Norge, viser til at det bare er få uker siden bartendere og vakter brukte naziuniformer på en tema-fest på Samfundet.

– De viser at de ikke har lært noen ting. De skjønte ikke hvorfor det var galt med den nazifesten, og nå skjønner de ikke hvorfor det er galt å invitere Lysglimt Johansen til debatt. Ignoransen vil ingen ende ta. De bør komme til sans og samling og trekke invitasjonen, sier Kohn.

Ah, gode gamle Ervin. Her viser han hvorfor Dagens Blest er Norges mest ekstreme Ervin Kohn fanside. Hva skulle vi gjort uten deg til å fortelle oss hva vi skal gjøre med landet vårt? Det hadde i hvert fall vært kjedelig, det er helt sikkert.

Styret i Studentersamfundet har diskutert om invitasjonen skulle trekkes tilbake.

– Utfallet ble at vi ikke trekker invitasjonen til Lysglimt Johansen. Kritikken kan vi stå i, og det er viktig for oss å favne om ytringsfriheten vi har i Norge og en åpen talerstol på Studentersamfundet, sier leder Tale Bærland.

 Vel, du kan ikke vinne alle slagene, Ervin. Bedre lykke neste gang! 

Lysglimt ler

Livestream

Lysglimts tale:

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s