Sylvi Listhaugs avgang markerer et vannskille i norsk politikk

Sylvi Listhaug Norges justisminister

Da er det offisielt, folkens. Norge er fra nå et klovneland.

Folks følelser ble såret og dermed måtte justis-, beredskaps- og integreringsminister Sylvi Listhaug trekke seg fra regjeringen. Hun kunne blitt sittende litt lenger og vi hadde fått se om KrF hadde tørt å felle regjeringen basert på et facebook-innlegg, men Listhaug meddelte på en pressekonferanse i dag morges at hun trekker seg fra sin stilling. Hun redder da regjeringen, men jeg tror det er trygt å si at norsk politikk aldri blir det samme igjen etter dette.

Det har vært enorm sutring om Listhaug både fra venstresiden og mediene (jeg gjentar meg selv) tidligere, men det har nådd et helt annet nivå i forbindelse med denne saken. Først virket dette bare som mer støy, men etter hvert som dagene gikk ble det klart at Støre og hans lakeier i mediene (eller er det motsatt?) ikke kom til å gi seg. Hele opposisjonen samlet seg (inkludert «nasjonalkonservative» Senterpartiet) bak et forslag om mistillit fremmet av kommunisten Bjørnar Moxnes.

Men la oss begynne fra begynnelsen og se på hva som ble sagt og hvorfor.

Sylvi Listhaug facebook-innlegg terrorister

Bakgrunnen for uttalelsen var et lovforslag som skulle gjøre det lettere for Norge å frata terrorister statsborgerskapet. Enkelte påstår at regjeringen ønsket å fjerne rettsikkerheten (til terrorister), men ikke engang det er riktig. Som påpekt av Jan Simonsen i Resett:

Jon Engen-Helgheim fra Fremskrittspartiet var saksordfører og forklarte innledningsvis at saken gjaldt tap av statsborgerskap ved straffbare forhold eller av hensyn til grunnleggende nasjonale interesser.

Forslaget fra regjeringen omhandlet statsborgerloven. § 26 om tap av statsborgerskap som følge av straffbare handlinger med en strafferamme på inntil seks år eller mer. «Disse overtredelsene er ansett å være sterkt til skade for nasjonenes vitale interesser, noe som er et kriterium for tap av statsborgerskap.,» presiserte han.

«Personen trenger i dette tilfellet ikke å være straffedømt. Denne hjemmelen er ment som et forebyggende tiltak. Regjeringen anser ikke dette som straff og ønsker av hensyn til behovet for å handle raskt og avverge eventuelle terroranslag e.l. at tap av statsborgerskap etter denne bestemmelsen bør skje administrativt. Vedtaket kan ikke påklages, men saken kan løftes til retten for endelig domsavgjørelse, hvor staten bærer alle kostnader,» forklarte han.

Helgheim understreker at rettssikkerheten her er ivaretatt og at det er helt essensielt at man kan handle raskt for å kunne forhindre terror. Dette burde være åpenbart for de fleste.

«I denne saken er det helt feil å sette rettssikkerhet foran det foreslåtte sikkerhetstiltaket. Rettssikkerheten i dette forslaget er ivaretatt godt nok,» la han til. Og han kunne vise til både at andre land i Europa har slike bestemmelser, og at Den europeiske menneskerettsdomstolen har behandlet en sak fra England der konklusjonen var at det menneskerettslig var greit, ettersom de det gjelder skal få mulighet til å prøve saken i domstolen i etterkant, hvor staten dekker alle kostnader.

«Basert på dette må hensynet til å beskytte oss mot terror i denne saken prioriteres først,» sa FrP representanten, og la til: «Et norsk statsborgerskap vil gi en potensiell terrorist flere fordeler i planlegging av et angrep. Personer som er ansett å være en så stor trussel, vil vi rett og slett ikke ha her i landet. Derfor må vi ta statsborgerskapet deres og få dem utvist. For å avverge et mulig terrorangrep er det åpenbart at det må handles raskt, vi kan ikke vente i flere måneder på en domsavgjørelse i en slik situasjon».

Men debatten ble aldri om dette. Istedet fokuserte Støre på at Listhaug hadde delt et meme hvor det sto at Arbeiderpartiet setter terroristers rettigheter over nasjonens sikkerhet. En åpenbart sann uttalelse, ikke bare i denne saken. Et parti som ønsker å ta inn 10 000 syrere i en periode med jenvlige terrorangrep kan knapt kalles annet enn landsforrædere (selv om Listhaug var mye mildere enn dette i sin språkbruk). For ikke å snakke om hvor raskt nordmenn ville bli en minoritet i eget land hvis vi slipper inn denne mengden innvandrere hvert andre år slik Støre hadde som forslag.

Støre trakk frem sitt trumfkort og det fulgte en mediestorm ulikt noe annet jeg har sett over noe så lite. AP koblet på særdeles uærlig vis 22. juli til Listhaugs uttalelser og dette satte i gang en rekke hendelser som altså endte i justisministerens avgang i dag.

Ikke bare venstresiden kan klandres for det som har skjedd. Resett har helt rett i at Erna Solberg aldri skulle ha bedt om unnskyldning for innlegget. Dessverre er dette typisk for Høyre og Erna har nok en gang vist seg som en ekte cuckservative. Hun ga opp nærmest før hun startet kampen og hun unnskyldte seg uten at hun hadde gjort noe galt. Dette ga, selvfølgelig, bare fienden blod på tann. Resten av oss sitter med tanken: Hva skal vi egentlig med et så svakt Høyre?

Støtte til Listhaug 2016

Tidligere spørreundersøkelser (som den over) har vist at Listhaug har hatt bred støtte i den norske befolkningen. Etter mistillitsforslaget mottok hun massevis av blomster, men mediene greide selvfølgelig å finne noe feil ved dette også. De som viste sin støtte var naturligvis rasister og høyreekstreme.

Sylvi Listhaug blomsterstøtte
Dette ser ut som ekstremt rasistiske blomster spør du meg

Faktisk ble en brun kvinne så såret av alle de høyreekstreme blomstene som Listhaug fikk tilsendt at hun startet en «motaksjon» for å vise rasister hvor feil de tar ved å støtte en minister som har sagt sanne ting. Camilla Ahamath unnet Listhaug kun visne blomster.

– Eg leita etter litt håp på Facebook i går, for eg var fortvila over at Listhaug var så stolt for alle blomane ho hadde fått, seier Camilla Ahamath.

Då såg ho at nokon hadde tatt initiativ til å samla inn blomar til leiar Bjørnar Moxnes i partiet Raudt som fremja mistillitsforslaget mot Listhaug.

– Men eg tenkte at blomar visnar så fort. Me må gjera noko anna. Ein motaksjon til dei idiotiske blomane, rett og slett, seier Ahamath.

– Du unnar henne ikkje blomar?

– Jo, eg unnar henne ein haug med blomar som visnar. Eg håpar dei tar bilete når dei blir kasta i søppelet, óg.

For en toleranse fra våre nye landsmenn. Man kan bli rørt av mindre.

Det mest interessante med denne saken er imidlertid hva den sier om situasjonen i norsk politikk og hvordan denne er i ferd med å endre seg. I Norge har ikke mediene hittil vært fullt så slibrige og agendadrevne som de har vært i USA, spesielt i forbindelse med Trump. Men Listhaug-saken representerer et skille, siden vi nå har et samlet mediekorps som har jaget i flokk, laget en sak av ingenting og drevet det så langt at de til og med har fått avsatt en sittende minister.

Hva kommer nå til å skje videre?

Det eneste mulige resultatet er økt polarisering. Alle som i utgangspunktet støtter Listhaug har intet annet enn forakt til overs for Arbeiderpartiet og mediene etter dette frastøtende opptrinnet. De på den andre siden kommer til å være midlertidig fornøyde med å ha fått en forhatt figur ut av regjeringen, men jeg tror ikke gleden kommer til å vare lenge. Det Støre har satt i gang som en følge av den desperate situasjonen hans eget parti befinner seg i, kan komme til å få store konsekvenser på lang sikt. Det er vanskelig å gå tilbake etter at noe sånt som dette har skjedd. Å fjerne en populær minister på en slik måte kommer ikke til å blidgjøre «høyrepopulistene» som opposisjonen på Stortinget ser ut til å være så redde for.

Uansett ønsker Dagens Blest at Sylvi Listhaug fortsetter å være en av få ærlige politikere i Norge. Vi trenger folk med integritet og ryggrad nok til å stå for det de mener er riktig.

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s