Norsk jente savnet i et av verdens voldeligste land

Marie Sæther Østbø

De som har fulgt litt med på hva som skjer i Sør-Afrika, vet at det er det siste stedet (vel, sammen med resten av Afrika) du bør dra på ferie, særlig hvis du er hvit, og desto mer hvis du er kvinne.

Nå har en 21 år gammel norsk jente blitt meldt savnet etter at hun ikke kom tilbake fra en tur på stranden i Sedgefield i Western Cape. Man skal være forsiktig med å spekulere, men hvis jeg hadde vært familien til Marie, ville jeg ha forberedt meg på det verste.

Dagbladet:

Marie Sæther Østbø ble sist sett på stranda – hundre meter fra der hun bodde. Politi, kystvakt og sivile har nå en stor leteaksjon etter den norske studenten.

Faren har fortsatt håp om å finne datteren i live.

– De hadde gått tur på stranda da det ble uvær. De hadde gått tilbake til hotellet da Marie skal ha stoppet for å ta bilder. Da resten gikk til middag en halvtime seinere, så de at Marie ikke var kommet. De gikk for å lete og varslet raskt politi og letemannskaper, sier far Atle Østbø til Dagbladet.

– Vi har ikke gitt opp å finne henne i live. Jeg tror kanskje hun er overfalt, for hun hadde aldri lagt fra seg sko, caps og mobil på stranden og badet med fotoapparatet hun nettopp kjøpte, sier han til Stavanger Aftenblad.

Politiet holder mulighetene åpne og sier at hun kanskje badet og har blitt tatt av bølgene, men basert på det faren sier virker dette usannsynlig. Og når det i tillegg er Sør-Afrika det her er snakk om, virker det enda mindre sannsynlig.

Hvis det hadde vært mer fokus på hva som skjedde i Sør-Afrika, kunne kanskje de som reiser dit ha tatt sine forhåndsregler eller bare latt være å dra dit i det hele tatt. Kanskje er det også mulig å å få stoppet det som skjer hvis mediene begynner å rapportere ærlig om hva som skjer der. Men mediene har hittil i stor grad oversett situasjonen til hvite i Sør-Afrika.

Det er tegn til at ting begynner å skje, men det beste hadde vært om fokus hadde blitt rettet mot hendelsene, ikke at de hvite flykter fra Sør-Afrika. Jeg er helt enig i Claus Boatsinkers analyse om at dette ikke er den beste løsningen på problemet. Landet Sør-Afrika ble bygget av hvite og det har bare blitt verre etter at svarte overtok styringen. Den beste løsningen er sannsynligvis at de hvite får sitt eget land og så kan de svarte fortsette å ødelegge det som blir overlatt til dem.

Å holde pusten mens man venter på at mediene skal begynne å være mer ærlige i sin dekning er naturligvis ekstremt naivt. Men etter hvert som flere påvirkes av det som skjer der, vil det nok være vanskelig å tie om de hvite sør-afrikanernes problemer eller å kalle det rasistisk å ville hjelpe dem, særlig siden mediene ikke lenger har monopol på strømmen av informasjon nå som internett eksisterer. En løsning vil komme hvis mange nok mennesker i Vesten er klar over hva som skjer. Kanskje går det i den retningen.

Mediene har i alle fall blod på sine hender.

South Africa child

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s