Hvordan mediene «faktasjekker»

Trump - you're fake news

Jeg leste her forleden avisen vi alle elsker å hate, altså Dagbladet. Det var en artikkel med den beskrivende tittelen:

– Kvinne voldtatt av fem menn i Sverige

Ingen pågrepet så langt.

Det rapporteres av Dagbladet, så det må vel være ekte nyheter. DB sier ikke eksplisitt at det er innvandrere som utførte voldtekten, men ettersom 100% av gruppevoldtekter er utført av innvandrere trenger man ingen ph. d. i logikk for å forstå have som foregår her. Men det som slo meg var artikkelen som ble lenket nederst:

storhaug

Det var visst slik at Storhaug også rapporterte om en av de utalls voldtekter som har blitt begått av svenskenes nye landsmenn. En av disse voldtektene viste seg altså å være overdrevet, eller kanskje den ikke skjedde. Skitt au, sånt skjer.

Men det morsomme er at det er akkurat denne episoden de velger å faktasjekke. De faktasjekker ikke de årevis mediene har påstått at det ikke er forskjell i voldtektsrater mellom hvite og ikke-hvite, eller tanken om at de 5 som voldtok denne kvinnen var noe annet enn ikke-hvite. Husker du da det var ansett som på kanten å påstå dette? Utrettelig aktivitet av steder som rights.no, friatider.se og avpixlat (RIP) fikk endelig gjennom at disse voldtektene var noe like fremmed fra Norge som halalkjøtt og afrikansk samba.

Men uansett. Hvis man er på høyresiden, blir hver lille nyhetshistorie faktasjekket og du blir rakket ned på, mens hvis man er på venstresiden blir feilsteg bare ignorert av «faktasjekkerne». Storhaugs større narrativ om at «brune innvandrere begår masse seksualforbrytelser» er i hovedsak riktig, mens venstresidens narrativ om at «brune folk begår like mange seksualforbrytelser som hvite» er helt feil. Gjennom å aldri faktasjekke venstresidens narrativ, samtidig som de plukker ut enkeltvise gale historier fra høyresiden – som ikke motbeviser statistikken – gir de et inntrykk av virkeligheten som er helt opp ned, men uten å lyve direkte.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s