22. juli-kortet

Khamshajiny Gunaratnam gatedriter

Arbeiderpartiet og resten av opposisjonen greide å fjerne Sylvi Listhaug fra sin ministerpost ved å ta i bruk 22. juli-kortet. På en ekstremt uærlig måte ble Listhaugs uttalelser koblet opp mot terroraksjonen som drepte 77 mennesker på Utøya i 2011. Dette har tilsynelatende gitt dem blod på tann. Det kan virke som venstresiden har tenkt å benytte seg av dette trumfkortet for å bekjempe «hat» på internett.

En av partiets gatedritere (avbildet ovenfor) sier nå at hun syns debatten er akkurat like ille som for sju år siden.

NRK:

– Jeg er forbanna. Det er på høy tid at folk går i seg selv. Det hjelper ikke å bære 200.000 roser på Rådhusplassen, hvis ikke hver eneste rose kan oversettes til en handling, sier Gunaratnam (30), som også er varaordfører i Oslo.

Det hun mener med handling er mest sannsynlig at mer må gjøres for å stoppe spredningen av kritiske holdninger til multikulturalisme og at oppvåkningen som skjer må bremses for enhver pris. Beklager, min curry-luktende venn, men det kommer absolutt ikke til å skje.

For sju år etter de tragiske hendelsene i regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011 er debatten den samme, syns Gunaratnam. Hun spør hva folk egentlig mente da de sa «aldri mer 22. juli» sommeren 2011, og om de som brukte emneknaggen «vi skal aldri glemme» egentlig har glemt.

Har vi glemt? For jeg syns det er et enormt fokus på denne hendelsen. Jeg tror ikke jeg kunne glemt 22. juli om jeg hadde gjort mitt absolutt ytterste for å gjøre det.

– Debatten har ikke endret seg. Den har blitt krassere, men vi diskuterer fortsatt ting som ikke har noe med saken å gjøre.

Litt morsomt at hun først sier at den ikke har endret seg og deretter at den har blitt krassere. Jeg kan imidlertid være enig i at debatten har blitt mer polarisert. Men det bidrar de til selv ved å bevisst feiltolke det en minister sier og bruke 22. juli-kortet til å tvinge henne ut av regjeringen. Det er å snakke om ting som hadde ingenting med saken å gjøre. Og hvis de tror at denne type taktikk kommer til å gjøre debattklimaet bedre, tar de sørgelig feil.

– La oss heller kalle det som skjedde for hva det var – et rasistisk motivert angrep. Det var rasisme, Breivik var en rasist, og det er masse hverdagsrasisme i Norge. Men hvor mange tør påpeke det, fortsetter hun.

Dette er kjernen av det de forsøker å gjøre ved å trekke Utøya-kortet. De prøver å sidestille innvandringskritiske kommentarer på internett med å skyte folk eller å sprenge en bygning. Uttalelser er plutselig blitt vold hvis de kan minne noe som helst om hva Anders Behring Breivik mente om innvandring. Argumentene ignoreres, i stedet skal man assosieres med en person som alle mener har gjort noe moralsk forkastelig. Dette er helt vanlig taktikk fra venstresiden, særlig i USA, men det kan virke som vi kommer til å se mer av denne typen virkemidler også i Norge fremover. Venstresiden er desperate og de kommer til å ta i bruk alle midler.

– Opinionen er delt om hva som var årsakene til denne hendelsen – de følger politiske skillelinjer. De som tilhører venstresiden oppfatter det som et politisk attentat på deres verdier – på Arbeiderpartiet og på samfunnet. Andre deler av det politiske spekteret ser på det som en enkeltstående handling utført av en gal mann.

Åpenbart var det sistnevnte. Breivik representerer ikke en trend når det gjelder terror i Europa. Han er unntaket.

Islam religion of peace

Ifølge Takvam lever fremdeles aggresjonen mot Arbeiderpartiet ganske sterkt i kommentarfeltene på den ekstreme høyresidens nettsider, også etter 22. juli.

At det er mange som misliker Arbeiderpartiet er noe de selv må ta ansvar for. Når de har ført en helt uansvarlig politikk i mange år, må de regne med at folk er sinte. Betyr det at medlemmer av AUF burde bli skutt? Naturligvis ikke. Men når partiet fraskriver seg ethvert ansvar for den negative effekten masseinnvandring har hatt på Norge, vil ikke det gjøre folk mer vennlig innstilt overfor dem.

– Ap blir ansvarliggjort for en innvandring som tar knekken på Norge. De tankene lever godt på ytre høyrefløy på Facebook.

De er det partiet som i aller størst grad er ansvarlig for denne ekstremt ødeleggende innvandringen. Dette ansvaret blir ikke feilaktig lagt over på dem. De er ansvarlige.

Han sammenligner tiden etter 22. juli med etterkrigsårene – man ser slike ting litt på en annen måte nært i tid, enn man gjør på avstand. Men det er mulig, siden det nå har gått sju år, at tilbakeholdenheten er i ferd med å bli mindre.

Dette er uten tvil riktig. I det lange løp tror jeg ikke de kommer til å tjene mye på å bruke 22. juli-kortet, det vil ses på som en altfor skitten taktikk av mange nordmenn, men det virker som de kommer til benytte seg av det likevel. Ting eskalerer på alle mulige måter.

Mer polarisering er det vi trenger og det er det vi kommer til å få.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s