Dagbladet er de ekte nazistene

netanyahu dagbladet

Man kunne være fristet til å tro at Dagens Blest er det ypperste innen norsk kontrasemittisme, men det er en annen kandidat som virkelig har gjort en innsats i det siste og som fortjener anerkjennelse for sitt bidrag. Overraskende nok snakker vi her om Dagbladet.

For noen dager siden publiserte de en artikkel med karikaturen overfor og nedsmeltingene startet umiddelbart. Jeg må ærlig si at jeg ikke med en gang så hva som var så forferdelig. Muligens kunne det være at Netanyahu ser ut som en rotte i Dagbladets tegning, men er det egentlig mulig å lage en karikatur av ham der han ikke ser ut som sleip gnager? Men det var altså at han var tegnet med kroppen som et hakekors. Det er, som Ervin Kohn så riktig påpeker, «svært ugreit».

Dagbladets karikatur av Benjamin Netanyahu har møtt kraftige reaksjoner i jødiske miljøer. – Selv om antisemittismen ikler seg ytringsfrihetens drakt, er det fortsatt antisemittisme, sier Ervin Kohn.

Ytringsfrihet er en ting. Kritikk av jøder er noe helt annet. Jeg syns det er på tide at Dagbladet lærer seg denne svært viktige forskjellen.

Ervin Kohn, som er forstander i det mosaiske trossamfunn, er ikke nådig i sin kritikk av tegningen.

– Denne tegningen er grovt antisemittisk. Det er den i henhold til en internasjonal definisjon på hva som er antisemittisme, sier han til NRK.

Den internasjonale definisjonen på antisemittisme er: Helt irrasjonell reaksjon som spres overalt hvor jøder befinner seg. Ingen har noen gang funnet en grunn til antisemittisme, den oppstår bare spontant i et vakuum. Sånn sett er det et av historiens største mysterier. Antisemittisme har eksistert i mange tusen år, men fortsatt er det ikke funnet en eneste logisk forklaring på hvor den kommer fra. Det er helt merkelig.

Hvorfor er den antisemittisk?

– På grunn av hakekorset, svastikaen, som er midt i tegningen. Nazismen var representert av en rasistisk ideologi, sier Kohn.

At Israel har fått en ny lov som enda mer eksplisitt sier at landet er til for det jødiske folk er det selvfølgelig ingen grunn til å dvele ved. Det er annerledes for jøder enn europeere. På grunn av Holocaust. Har du kanskje glemt at 60 milliarder ble gasset i hjel i dusjer forkledd som gasskamre? Aldri igjen! Derfor har jødene rett til sin egen stat mens vi andre må åpne våre land for å vise toleranse overfor brune mennesker som er akkurat like som oss. Eller så gjør vi det for å betale for våre synder. Det kommer litt an på hvem du spør.

Kohn etterlyser handling hos Dagbladet.

– Dette er ikke først gang Graff kommer med antisemittiske tegninger, men fjerde gang. Nå må Dagbladet våkne og bestemme seg for å ikke være et antisemittisk blad, sier han.

– De må fjerne det fra nettet og så må de beklage.

Finn Graff stiller seg uforstående til kritikken.

– Jeg er ikke enig i at tegningen er antisemittisk. Den er anti-Netanyahu. At Kohn hevder noe annet, får jeg bare ta til etteretning, sier Graff til NRK.

Den må du nok dra lenger ut på landet med, herr Graff. Hvis forstanderen for det Mosaiske trossamfunn sier at det er antisemittisme, er det da for svingende antisemittisme! Tror du at din mening teller her? *rister på hodet*

Kjersti Løken Stavrum, nestleder i Norske PEN, forsvarer mannen bak tegningen, Finn Graff.

– Jeg er glad for at vi har karikaturtegnere som våger å gå inn i vanskelige områder, vel vitende om at det skaper debatt og at ytringen er kontroversiell, sier Stavrum til NRK.

Hun er glad for å holde Ervin Kohn våken om nettene? For en ufølsom kvinne.

Kjersti Løken Stavrum
88/100, kontrasemittismens ild sprer seg utover det ganske land. Er det forresten noen som har nummeret til Kjersti? Spør for en venn.

– Det er karikaturens oppgave å sette ting på spissen. Der teksten kan komme til kort, begynner innimellom karikaturtegningens oppgave.

Jeg må ærlig innrømme at det er ganske morsomt å se Ervin Kohn stange mot faktisk prinsipielle forsvarere av ytringsfriheten, i hvert fall i denne saken. Det finnes nok andre tilfeller hvor de hadde vært mindre standhaftige, men de skal virkelig ha honnør for det de gjør her. Kohn skriker ut i smerte mens han slår, men det hjelper overraskende lite.

Heller ikke Dagbladets politiske redaktør Geir Ramnefjell lar seg presse av anklagene om irrasjonelt kremmerhat.

– Satiretegningen har en friere rolle og en spesiell stilling i norsk presse. Tegningen er en bevisst overdrivelse der virkemidler kan gå utover det som blir brukt i en tekst, sier han til NRK.

Dette er selvfølgelig Israel-kritikk og ikke jøde-kritikk selv om de to tingene henger veldig tett sammen. Israel ville aldri kunne ha sluppet unna med å være en etnostat hvis det ikke var for at de hadde veldig stor innflytelse i Vesten. Men nettopp derfor er det bra når de presses fra begge sider av det politiske spekteret. Å kritisere Israel eller jødene er ikke bare innerst inne det samme, det gir også ofte den samme reaksjonen hos jøder. Reaksjoner som i lengden gjør deres egen situasjon enda vanskeligere.

Redaktøren tviler på at tegningen vil kunne bli felt i Pressens Faglige Utvalg.

– Lignende tegninger har vært oppe til vurdering hos PFU og ikke blitt felt der. Det gjenspeiler at satiretegningen har en spesiell stilling i norsk presse, sier han.

Å forvente at Dagbladet skal komme med virkelig hardtslående satire er tåpelig i de fleste tilfeller, men her er de nærme nok.

Ervin Kohn

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s