Norske medier har ikke lært noen verdens ting

Lügenpresse - Trump speech
Løgnerpressen fornekter seg ikke.

Etter valget i 2016 burde den norske pressen ha tatt innover seg at deres motparter i USA ikke driver med journalistikk eller noe som er i nærheten av dette. Det de driver med er propaganda.

Lügenpresse - Melania

Nesten all dekning av presidenten var negativ fra den tradisjonelle amerikanske pressen. Unntaket er Fox News, men her var ikke dekningen tilsvarende positiv som den var negativ hos de andre kanalene og avisene.

Jeg har sagt det før, men det er verdt å si igjen: norske medier gjentar stort sett det amerikanske medier sier og skriver nesten helt uten å gjøre originalt arbeid. Det er pinlig siden det viser enkelte nordmenns enorme naivitet når det gjelder amerikanske autoriteter og «eksperter», men det er ikke hovedproblemet. At mediene ikke gir folket den informasjonen vi trenger, og i stedet sprer falske nyheter videre, er et svik og de bør holdes ansvarlig for sine folkefiendtlige handlinger.

Men å forvente ydmykhet fra norske medier eller at de går i seg selv – selv om noen av dem har sagt de skal gjøre det – er akkurat like naivt som å tro at amerikanske medier er nøytrale. De kommer til å legge skylden på onde populistiske tendenser hos befolkningen – både her og i USA – og at Trumps retorikk er farlig når han påstår at mediene er folkets fiende.

Et eksempel på denne innstillingen finner vi hos TV 2s Fredrik Græsvik. En reporter som har hatt en rekke nedsmeltinger på Twitter i forbindelse med Trumps politikk.

fredrik græsvik tjukkas
Det kan se ut som stresset har fått Fredrik til å trøstespise. Uff da.

Enhver som leser hva Græsvik skriver vil raskt innse at han ikke er en journalist, han er en propagandamaker. 

TV 2:

«Lock her up!» «Bur henne inne!» ropte publikum taktfast til en smilende Donald Trump. For mange av presidentens kjernevelgere er det fortsatt Hillary Clinton som er kjeltringen i det amerikanske politiske dramaet vi ser utspille seg, skriver Fredrik Græsvik.

Hillary Clinton er korrupt. Hun er kriminell og forhåpentligvis ender hun på et eller annet tidspunkt opp i fengsel.

Applausen var rungende hver gang han sa hvor rent og fint kull som nå utvinnes i West Virginia. På de fremste radene satt gruvearbeidere med hjelmene på. Donald Trump har gitt dem jobbene tilbake, og kanskje enda viktigere, tro på fremtiden.

Nettopp. Trump bryr seg om arbeiderklassen og har sørget for at mange av dem igjen har en jobb å gå til. Dette er noe helt annet neokonservative og neoliberale som i det frie markedets navn gjør sitt beste for å sende amerikanske jobber til Kina eller Mexico. Det hjelper lite at du kan kjøpe billig kinesisk dritt hvis alle jobbmulighetene har flyttet ut av landet.

Timene før presidenten gikk på scenen må ha vært blant de verste siden han inntok Det hvite hus for halvannet år siden. Nyheten om at hans tidligere valgkampsjef Paul Manafort var funnet skyldig i bedrageri ble kjent.

Han ble funnet skyldig i forbrytelser begått lenge før valgkampen i 2016. Dette er helt irrelevant med tanke på Trump og det uendelige gnålet om Russland Russland Russland. Om noe beviser det vel bare hvor lite de har angående såkalt valgfiksing eller innblanding.

Det ble også nyheten om at hans tidligere fikser og advokat Michael Cohen innrømmet å ha begått lovbrudd.

Ingen tvil om at Michael (((Cohen))) er en slibrig type. Kanskje kan denne erfaringen gjøre at Trump er mer forsiktig med å betro sine hemmeligheter til kremmere. Men heller ikke her er det noe av substans. Trump betalte ikke disse kvinnene med valgkamppenger, dette er bare noe Cohen sier for å slippe billigere unna. Presidenten bør definitivt ikke benåde denne skurken av en advokat.

Hverken utroskap eller økonomisk belønning for å holde tett om slikt er straffbart. Det som er ulovlig er hvis en presidentkandidat lar andre betale for å få brysomme saker ut av veien rett før et valg uten at det registreres som valgkampbidrag. Det ble ikke gjort.

At det skal være nødvendig å registrere dette som et bidrag fordi det skjer under en valgkamp virker merkelig. Men om det så er tilfelle er det uansett av liten betydning. Barack Obama fikk selv en saftig bot for det samme uten at det fikk noen store konsekvenser for ham. Naturligvis vil mediene gjøre en større sak ut av det hvis Trump har gjort det, men dobbeltmoralen er svært lett å avsløre og dette er altfor lite til at Trump kan avsettes.

Videre sutrer tjukkas-Fredrik om at Trump pekte ut journalistene som var tilstede og kalte dem «Fake News». Bra saker.

«Det pågår en urettferdig heksejakt,» ropte den amerikanske presidenten inn i mikrofonen. «Buuuuuh!» responderte tilhengerne i gruvestaten West Virginia. Så rettet Donald Trump pekefingeren sin mot oss, et tjuetalls journalister på podiet 50 meter fra hans eget. «Det er deres skyld. Fake news media!» Buingen tiltok og skjellsordene haglet mot oss. I manges øyne er også vi kjeltringer i dette politiske spillet.

De som sprer løgner og halvsannheter må forvente at de holdes ansvarlig for det. Kanskje kan dere gjøre en innsats for å være mer nøyaktige i deres dekning? Vår tålmodighet varer ikke evig.

luegenpresse

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s