Om infiltrerende magedanserinner

Jenny Strindlöv
Jenny Strindlöv, magedanserinnen fra Malmö

Man kan sikkert diskutere om det er verdt å bruke så mye tid på å tenke på eller å snakke om muligheten for infiltrasjon, men siden radikale bevegelser vil bli forsøkt infiltrert, er det etter min mening lurt å gjøre seg noen tanker rundt dette.

SVT publiserte for noen dager siden en «dokumentar» om Alt-Right-bevegelsen, med særlig fokus på den svenske delen, Nordisk Alternativhöger, ledet av Christoffer Dulny (sjekk ut hans materiale, det er bra saker).  Dette var nok et forsøk på å sette etnonasjonalister i et dårlig lys. Mediene er aldri nøytrale i sin fremstilling, de er tross alt en del av det systemet som Alt-Right-bevegelsen angriper. Denne gangen fikk SVT en ung svensk kvinne til å infiltrere miljøet, men som vanlig hadde de vanskelig for å finne noe å bruke mot nasjonalister, hovedsakelig fordi de fleste som er involvert i dette faktisk er oppegående mennesker. Det finnes for all del unntak, noen idioter trekkes til radikale bevegelser, slik er det bare, men noe av det som skiller denne nye generasjonen nasjonalister fra tidligere bevegelser på for eksempel 90-tallet er at flertallet er av høy kvalitet. Både med tanke på intelligens og fremtreden er forskjellen åpenbar.

Men tilbake til infiltreringen. Jenny «Falafel för Fred» Strindlöv tilbrakte omtrent ett år i Sveriges «ekstremhøyre» og det eneste hun greide å få ut av det – annet enn kriblinger hun neppe hadde kjent tidligere – var noen utsagn om hvilke svenske politikere som fortjente å bli henrettet og at noen organisasjoner på ytre høyre har høy «voldskapasitet». Å snakke om våpen for å prøve å imponere en jente er litt cringe, men til en viss grad forståelig. I en privat leilighet, med litt alkohol i blodet og en helt uformell setting er dette den type ting som folk kan finne på å si. Det samme gjelder hypotetiske henrettelser av politikere basert på et helt naturlig ønske om at noen skal holdes ansvarlig for det som har blitt gjort mot Sverige og resten av Europa. Dette er ikke det samme som å fremme voldsbruk. Det handler om å ønske å se rettferdigheten oppfylles en gang i fremtiden på fullstendig lovlig vis. Dette er noe folket skal få bestemme.

Den eneste som bør ha moralske betenkeligheter med sine handlinger i denne saken er den infiltrerende magedanserinnen. Hun ble tatt inn i et fellesskap og behandlet med respekt, for deretter på den mest foraktelige måte svikte dem som anså henne som en av sine egne. Jeg tror ikke dette har den negative effekten SVT og svenske medier ønsker, det var ikke et spesielt godt angrep, men forsøket var der. Hensikten om å skade er definitivt tilstede. Å trekke på skuldrene og si at all PR er god PR er uansvarlig og naivt. Disse menneskene er ikke ute etter å lage reklame for oss.

Og det er kanskje litt åpenbart, men likevel verdt å nevne at hun neppe hadde kommet like godt fra det hvis hun hadde forsøkt å «infiltrere» et radikalt muslimsk miljø.

Men la oss se litt på hva magedanserinnen selv skriver om sine opplevelser blant disse onde høyreekstreme rasistene.

Min väg in i extremhögern började i maj 2017. Inom ramen för ett filmprojekt jag då jobbade med för en annan arbetsgivare anmälde jag mig till en högerextrem konferens i Stockholm.

Den høyreekstreme konferansen hun referer til er Scandza. Nøyaktig hvordan hun kom seg inn er ikke så nøye. Denne type ting er vanskelig å unngå fullstendig. Naturligvis skal man gjøre sitt beste, men det er grenser for hvor lukket man kan være. Det som kanskje er viktigere er å ikke oppfylle Hollywood-stereotypiene av nasjonalister. Vær velkledd, veltrent og velformulert. Ingen av oss er perfekte, men vi kan gjøre vårt ytterste for å representere vår sak på den beste måten. Når infiltreringer da skjer, vil ikke journalister få noe som helst kompromitterende på noen, i hvert fall ikke av den typen vist i denne dokumentaren.

På konferensens talarlista fanns alternativhöger-profiler med akademiska titlar.

Vent nå litt. Jeg trodde alle nasjonalister var siklende idioter som knapt greier å sette sammen to setninger. Sier du at dette ikke var tilfellet?

Bland de cirka 120 deltagarna var det, som alltid i den här rörelsen, mest män, och bland dessa en rad kända ansikten från olika grupperingar av svensk extremhöger.

Föreläsningarna präglades av ett starkt fokus på antisemitism och rasbiologi.

Oy vey.

Att samlingens gemensamma mål var en vit etnostat, det vill säga ett samhälle för enbart vita människor, framgick tydligt.

På konferensen fick jag tillfälle att prata med profilerade personer inom extremhögern, och knyta vidare kontakter.

Dessverre er det slik at man må være ekstra skeptisk overfor kvinner, særlig unge, attraktive kvinner. Våre motstandere skjønner at å sende inn en pen jente øker sjansen for at hun ønskes velkommen inn i et miljø dominert av menn. Nå skal det påpekes – som Dulny gjør i sin podkast – at dette var ikke en jente som bare kom seg raskt inn på grunn av ekstrem tørst slik noen kanskje vil fremstille det som. Hun brukte tydeligvis tid på å komme seg inn, men det at hun er kvinne hjalp utvilsomt. Jeg kan være ærlig. Hvis jeg hadde sett henne på en konferanse, hadde jeg nok tenkt at hun var verdt å snakke med. Eventuelle mistanker ville jeg antagelig ha trykket ned og jeg ville ha overbevist meg selv om at hun var på vår side, at hun vil det samme som meg. Det er helt naturlig. Det er veldig vanlig blant europeere, spesielt skandinaver, å anta det beste om folk. Dette forsvinner ikke bare fordi vi har blitt mer skeptiske til innvandrere. Dessverre vil enkelte utnytte denne godheten og det må man være forberedt på. Sånn er det.

Men alt i alt er jeg lite imponert over Jennys innsats. Bedre lykke neste gang.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s