Skamløs tøyte sutrer over å bli kalt skamløs tøyte

Malin Håvardsdotter skamløs tøyte
Tøytestatus: Patruljert.

Jeg har ikke fulgt med på søppelserien ‘Ex on the Beach’, men basert på tittelen og det jeg har hørt representerer den enda et steg i retning av hemningsløse Weimar-tilstander i vårt elskede fedreland. Den mest motbydelige oppførsel presses på våre unge, særlig på norske jenter. I den sammenheng er det selvfølgelig en av disse skjøgene som klager over den grusomme «slut-shamingen» som foregår blant enkelte av deltakerne i serien. Mitt hjerte blør.

Dagbladet:

I gårsdagens episode av serien skjedde det noe som skapte en opphetet diskusjon blant deltakerne selv.

Som følge av den mye omtalte gruppesexen forrige uke, omtaler en av de mannlige deltakerne – Jørgen (24) – de andre jentene som «sluts».

Ser ut som vi har en ekte chad med i serien. Noen må patruljere disse tøytene og Jørgen var edel nok til å påta seg dette ansvaret. Dagens Blest hyller sånne som deg.

Begrepet blir brukt flere ganger i løpet av episoden, og kulminerer i en heftig krangel blant deltakerne selv på hvorfor begrepet brukes, og hvorfor menn i samme situasjon ofte blir hyllet, mens jenter blir sett ned på.

Det er samme gamle regla hver eneste gang. Svaret på hvorfor det eksisterer en slik «dobbeltmoral» er at menn og kvinner er biologisk ulike. Jeg skal spare våre lesere for enda en gjentakelse av forklaringen, men de som har forvillet seg over til den hatefulle siden av internett og ikke aner hva jeg snakker om kan lese denne artikkelen.

Deltaker Malin Håvardsdotter (24) er blant dem som reagerte sterkt under selve innspillingen, i likhet med blant andre Melina Johnsen (22) og Rikke-Mari Isaksen (23).

Malin Håvardsdotter
Å i det hele tatt antyde at Malin Håvardsdotter er noe annet enn en uskyldig blomst er på grensen til hatytringer.

Tøsen er immunisert mot alle angrep. Kall henne en tispe, kall henne en hurpe, si at hun er den mest materialistiske og selvopptatte kvinne som eksisterer. Det preller av henne som vann på en regnfrakk. Men kall henne en tøs og du vil bli forbauset over hvordan hun rykker til, hvor såret hun er og hvordan hun plutselig krymper seg: «Jeg har blitt avslørt».

– Jeg blir helt ekstremt fortvilet over hvordan disse ordene brukes. Det er i manges dagligtale, og man hører det nesten hele tida. Jeg blir lei meg, oppgitt og opprørt, fordi jeg mener det ikke er riktig å bruke slike betegnelser på andre mennesker. Det er ikke greit å «slut shame», forteller hun.

Det er ikke bare greit å «slut shame», det er 100% nødvendig. Disse kvinnene må forstå at deres oppførsel vekker vemmelse hos den allmenne befolkning og da er det disse ordene som må tas i bruk. At hun reagerer så heftig viser hvor effektivt dette ordet er og i hvor stor grad det må brukes for å få sånne som henne til å slutte med å oppføre seg som OL-deltakere i skamløshet.

Det å «slut shame» vil si å håne eller skambelegge noens, ofte kvinners, seksualitet. Det kan omhandle alt fra å håne lettkledde bilder til seksuelle handlinger. Begrepet er negativt ladet.

– Man bør være gammel nok til å forstå at man ikke skal kalle hverandre slikt, uavhengig av hva som har skjedd, forklarer hun.

«Jeg skal få lov til å ligge med så mange jeg vil uten at du skal få lov til å si noe om hvor frastøtende min oppførsel er. Hva så om jeg får en hel cocktail med kjønnssykdommer!? Min kropp, mitt valg!»

Hun synes derimot det blir feil å legge skyld på Jørgen. Hun mener han bare ordla seg feil, noe som også kommer fram seinere i episoden, der han bryter ut i gråt og beklager seg overfor flere av jentene.

Nei, nei, nei. Stå på ditt, Jørgen. Du sa ingenting galt. Du skylder ikke noen en unnskyldning, minst av alt oppbrukte roastier som i beste fall «bare» har klamydia.

roastie settle down

En annen som reagerer på tirsdagens episode av realityserien, er komiker og forfatter Sofie Frøysaa. Nylig ga hun og skuespiller Ulrikke Falch ut boka «Jenteloven», som handler om blant annet feminisme. De tar også konkret for seg «slut shaming».

Vår venn Ulrikke. Jeg er glad de tar inn tungskytset i denne saken. Ikke overlat dette til realityserie-deltakere, her må feministiske skuespillere på banen. Og ikke minst kvinnelige komikere.

Frøysaa mener at tanker som blir presentert på skjermen tilhører fortida.

– Dette bunner i en gammeldags idé om at menn skal forplante seg og at damer skal være hjemme for å tilfredsstille mannen.

En tid med fokus på familie, tradisjon og å ikke ligge med så mange fremmede som mulig. Så utrolig bakstreversk!

Det som skjer nå er at kvinner blir mer og mer frigjort, også seksuelt, og at vi krever å bli tatt på alvor. Dessverre følger ikke alle med på utviklinga, forteller hun.

Jeg kan knapt tenke meg bedre måter å sikre at du blir tatt på alvor enn ved å ha gruppesex på norsk TV og på den måten sette et eksempel for lettpåvirkelig ungdom. Da har du virkelig gjort deg fortjent til respekt. Det er slik du får folk til å bry seg om hva du synes. At noen ikke er «med på utviklinga» er rett og slett et uttrykk for nordmenns iboende kvinnehat og mannssjåvinisme.

Sjekk dine privilegier, nordmann!

feminist blått hår

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s