Nettavisen stenger kommentarfeltene

gunnar_stavrum

Nettavisens Gunnar Stavrum er en trist type. Han sa at det var ondsinnede løgner da Resett publiserte saken om Trine Skei Grande og hennes ekstremt frastøtende seksuelle oppførsel. Påstandene har senere blitt bekreftet av den fornærmede, men slikt er vel av mindre betydning for Stavrum. Er det så nøye om det er fakta når man sier slemme ting om en kvinnelig politiker?

Tenk at det går an å gå i forsvar for noen som Trine Skei Grande. Det er der du velger å kjempe. For en overvektig og moralsk konkurs politiker som tar unge gutter i skrittet på fest. Enten er stakkars Stavrum en såkalt «chubby chaser» eller så er dette bare et knefall for etablissementet som er intet mindre enn patetisk.

Uansett er det gledelig å se at Nettavisen stenger sine kommentarfelt med umiddelbar virkning. De tør ikke å se hva leserne mener og dermed gjør de seg selv mindre relevante med en gang. Aviser som Dagbladet har for lenge siden stengt kommentarfeltene av hensyn til journalistenes følelser og når Nettavisen nå gjør det samme viser det at de er av samme ulla. De frykter hva det norske folk har å si om det de skriver.

Nylig ble det kjent at Nettavisen fjerner muligheten til å kommentere egne artikler med umiddelbar virkning, med begrunnelse i at kommentarfeltene «ikke tilfører noe positivt» i debatten. De kunne like gjerne ha bedt egne lesere om å begynne å lese Resett i stedet.

Helt riktig. Når en avis sier at kommentarfeltene ikke tilfører noe positivt er det det samme som å spytte sine lesere i ansiktet. «Dere er en gjeng med totalt uvitende døgenikter som ikke er tolerante nok til å kunne kommentere på våre artikler. Vi trenger ikke å høre deres meninger.»

Sjefredaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen har tidligere beklaget seg over lekkasjer til Resett, Document og HRS. Denne lekkasjen vil fort kunne sementeres nå. Er det noe disse leserne later til å forakte, så er det nettopp medier som skjermer seg selv fra publikums «ubeleilige» meningsytringer.

At de vanlige mediene svekkes er alltid positivt. Deres monopol er over og de liker det selvfølgelig svært dårlig. At de i tillegg isolerer seg fra sine lesere sier noe om sinnet som er i ferd med å bygge seg opp mot dem. De kan trøste seg med at det kommer til å bli langt verre.

Nyhetsredaktør Erik Stephansen hevder at Nettavisen har kjempet for ytringsfriheten gjennom tidene. Det kan godt være. Men hvorfor har man da plutselig valgt å overgi denne kampen? Ifølge redaktørene handler det om ytringer som angivelig ikke bidrar til noe positivt, eller sagt på en annen måte; ytringer som ikke bidrar til det som ofte blir kalt «anstendig debatt».

Det er her Stavrum og Stephansen bommer grovt. Vi har ikke ytringsfrihet for at debatten skal foregå på en viss måte. Vi debatterer ikke for at det skal være hyggelig, eller med et formål om at debatten skal passe inn i rammer basert på en vilkårlig definisjon av hva en «god debatt» er. Vi har ikke frie debatter fordi vi vil oppnå noe spesifikt, alle har vi ulike meninger og mål. Vi har det fordi friheten til å ytre det man mener er en verdi i seg selv.

Ytringsfrihet handler først og fremst om å kunne kritisere makthaverne i et samfunn. Særlig hvis disse gjør en dårlig jobb og «glemmer» å representere folkets interesser. Den dagen myndighetene hindrer deg i å kritisere dem eller påpeke ubeleilige fakta, har du mistet ytringsfriheten. Det er det eliten i vestlige land forsøker å gjøre ved hjelp av såkalte «hatytringslover«. De prøver å innskrenke hva vi kan si slik at det sinnet som vokser frem ikke skal komme ut av kontroll. Men det sinnet er fullstendig berettiget. Politikere kan hindre dette hvis de endrer oppførsel, men hvor mange av dem kommer til å gjøre det? Ikke mange, og ikke før de tvinges til det. Alle nederlag for etablissementet – og dette er et slikt – tar oss imidlertid nærmere og nærmere der hvor ting virkelig begynner å skje. Vi trenger bare å være litt tålmodige.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s