Kvinner er ikke morsomme

sigrid bonde tusvik

De fleste som har hørt om «komikeren» Sigrid Bonde Tusvik tenker at de kunne klart seg et helt liv uten å vite noe om henne. Hun er som en norsk versjon av Amy Schumer, om ikke fullt så fysisk frastøtende (her snakker vi riktignok om marginale forskjeller). Kleine vitser om vaginaer, sex og andre basale temaer ser ut til å være det eneste som interesserer henne. Og kvinneundertrykkelse naturligvis. Sistnevnte var noe hun tydeligvis opplevde i så stor grad under fredagens utdeling av Humorprisen at hun forlot lokalet i raseri. Jeg syns det er akkurat slik man skal gjøre det når man er en sterk og uavhengig kvinne. Stå på, Sigrid!

NRK:

Fredag var det duket for Humorprisen. En prisutdeling for norsk humorbransje satt i gang av komiker Morten Ramm og TV-mann Trond Kvernstrøm, etter at Komiprisen ble lagt ned i 2017.

Men det var ikke alle som var like fornøyd med gårsdagens Humorpris. Det var ingen kvinner som fikk noen pris i går, og det reagerte komiker Sigrid Bonde Tusvik på.

kvinne gråter

Hun var selv til stede under prisutdelingen, og nominert, men forlot arrangementet før festen i protest.

I 2018 var det altså ingen kvinnelige komikere som fortjente en eneste pris. Det synes jeg er merkelig. Jeg forlot rett og slett prisutdelingen i harnisk, sier Bonde Tusvik.

Det er absolutt ikke merkelig. La meg forklare det for deg slik at selv en kvinne kan forstå det. Kvinner er ikke morsomme. Hver gang jeg ser eller hører en såkalt kvinnelig komiker er min reaksjon enten avsky, stillhet eller et intenst ønske om å sperre alle kvinner inne i et bur. Kanskje finnes det et eller annet unntak der ute, men i skrivende stund kan jeg ikke komme på ett eneste ett.

Trond Kvernstrøm, som er av arrangørene bak Humorprisen, var forberedt på kritikken til komikeren, og forteller at han er enig. Men at de har jobbet med å få til en likestilt prisutdeling.

– Jeg har full forståelse for hennes synspunkt. Men vi har jobbet med dette hele veien, og hatt fokus på det. Med at vi for eksempel har Else Kåss Furuseth som programleder, sier Kvernstrøm.

Kvernstrøm synes det er synd at det ikke var flere kvinnelige prisvinnere.

Det er ikke noe mer vi hadde ønsket oss enn at vi hadde hatt enda flere kvinner i juryen, og enda flere kvinner nominert, og så klart også vinnere.

Som alle kan lese mellom linjene er Kvernstrøm selv inne på det jeg nettopp har skrevet. Det han egentlig sier er at han skulle ønske kvinner var morsomme nok til å vinne prisen, men at uansett hvor mye de legger til rette, er det bare ikke mulig å få dette til å skje. Godt spilt, Trond. Godt spilt. Å gi kvinner all den hjelp de kan få og likevel la dem feile er noe jeg faktisk kunne vurdert å gjøre selv. Jeg må si meg imponert over denne strategien.

Men Kvernstrøm forteller at han er fornøyd med Humorprisen, og at tilbakemeldingene stort sett har vært veldig positive.

– Vi har jobbet hardt med å få kvinner med hele veien, så jeg vet ikke hvor mye mer vi kan gjøre fremover til neste gang. Men vi vil fortsette å være bevisste på det.

Det eneste de egentlig kan gjøre mer er å bare la kvinner vinne uten at de har fortjent det. Det ville ikke være første gang, men det ville stride mot de fleste nordmenns (få en jury full av kvinner og saken er med en gang en annen) rettferdige instinkter. Men skal Kvernstrøm og co virkelig vise hvor tolerante og likestilte de er, syns jeg de burde gi prisen til Sigrid Bonde Tusvik neste gang. Hun er jo kvinne, så da har hun vel automatisk gjort seg fortjent til å gå av med seieren?

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s