Skavlan anklaget for «sexistisk» oppførsel mot kvinnelig gjest

fredrik-skavlan.jpg

Det er ikke bare på selve kvinnedagen at avisene fylles opp med beskyldninger om «sexisme» (ikke et norsk ord) og historier om hvor forferdelig kvinner har det i den vestlige verden. Også i dagene som følger kan du være sikker på å måtte tvinge deg selv  gjennom mangfoldige spaltemeter om hvordan mindre kompetente kvinner overses ved siden av sine ektemenn.

Nok en gang er det den beryktede kvinnehateren Fredrik Skavlan som får høre det fra (((svensk))) presse. Igjen har han behandlet en svensk kvinne «sexistisk» og slik kan du bare ikke oppføre deg, Fredrik.

NRK:

Marie Agerhäll og Jesper Rönndahl er ikke spesielt kjente i Norge, men i Sverige er de i vinden.

Paret står bak SVT-komiserien «Dips», som handler om mislykkede diplomater i det svenske utenriksdepartementet.

Marie Agerhäll er regissør og produsent. Begge skriver manus. Begge er skuespillere.

Agerhäll var spent før intervjuet skulle sendes på SVT fredag kveld og skrev blant annet dette på Instagram:

«Kanskje prater jeg om hvordan det er å sjonglere så mange roller på sett, kanskje prater jeg om Phil Collins, Berghain eller lussekatter og jäger. Alt kan ikke komme med! Skavlan i kveld! Tut!»

Faktum er at ingenting av det du sier er særlig interessant, Marie Agerhäll. Verten later sikkert som han finner det du sier besnærende, men de som redigerer programmet har åpenbart en annen oppfatning.

Det er tydelig at Agerhäll ikke forventet at alt hun sa i samtalen med Fredrik Skavlan ville komme med i programmet, men det er enda tydeligere å se at hun er svært misfornøyd med hvor lite som faktisk ble med ut til seerne:

«100 % av spørsmålene til meg handler om Jesper eller hvordan det er å leve med ham», skrev en indignert Agerhäll på Instagram, etter å ha sett programmet på TV fredag kveld.

Jeg skal ikke late som jeg vet hvem denne kvinnen er, men det er 99,9% sjanse for at hun har kommet seg oppover via sin ektemann (eller ved å spre beina på en annen måte) og at hun selv er fullstendig blottet for talent. Det eneste hun har å tilby – i omtrent to år til – er et ok utseende og evnen til å ta imot enkle kommandoer. Sånn sett er kvinner veldig heldige. De trenger ikke være spesielt dyktige for å komme seg opp og frem. Et pent ansikt kombinert med en villighet til å ligge litt rundt kan gjøre underverker for en kvinnes «karriere».

Marie Agerhäll liten tjej
Svenskenes memer er i ferd med å komme seg

Jeg har ikke for vane å se på Skavlan, men kanskje jeg skal gjøre et unntak siden han tydeligvis gjør sitt for å krenke svenske kvinner i beste sendetid. Hvis han har funnet sin mer patriarkalske side er det en utvikling jeg kan applaudere. Det er aldri for sent å innse sine tidligere feil.

Skavlan har tidligere latt sitt frådende kvinnehat komme til overflaten mens han har intervjuet sterke, uavhengige jenter som ikke lar seg pille på nesen av en sexistisk programleder.

Dette er ikke første gang Fredrik Skavlan og redaksjonen er blitt beskyldt for behandle kvinnelige intervjuobjekter annerledes enn menn. I 2018 ble det bråk da sjefredaktør Irena Pozar i VeckoRevyn skrev at «Skavlans intervju med Sarah Sjöström er et sexistisk havari».

Hvor lenge skal denne villmannen få lov til å fortsette med dette? Skal alle Sveriges kvinner bli ofre for hans hatintervjuer før noen sier at nok er nok? Jeg ber svenske kvinner om unnskyldning på vegne av alle norske menn. Vi er ikke alle som Fredrik Skavlan. Noen av oss har faktisk respekt for det svake kjønn.

Sarah Sjöström selv kjente seg ikke igjen i beskrivelsen og kritikken. Programleder Fredrik Skavlan sa han ble overrasket over den massive kritikken.

Selvfølgelig er han overrasket. Han er jo en del av patriarket og dets undertrykkende holdninger. Hvite menn som Skavlan trykker andre ned i søla bare ved hjelp av sin tilstedeværelse. Dagens Blest tar avstand fra slikt antifeministisk og kvinnefiendtlig atferd i det innestående år 2019. Nok er nok. Det er på tide å la Skavlan få fyken!

Redaksjonen i Dagens Blest kommer til å sende et illsint brev til TV 2 og SVT hvor vi krever at de endelig retter opp i den skaden som har skjedd. Slik kan vi bare ikke ha det!

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s