Jenter holdes ansvarlige for alt

Oda Ruud Framstad

Jeg synes synd på kvinner noen ganger. Det er virkelig ikke grenser for hva de skal holdes ansvarlig for. Måten de kler seg på. Om de er sørpe dritings når de går hjem fra byen om kvelden. Om de går gjennom nabolag hvor mangfoldet florerer og deretter blir kulturelt beriket. Hvorfor skal jenter få skylden når deres tåpelige valg får dem i problemer?

Aftenposten:

I år skal lillesøsteren min være russ. For litt siden kom hun hjem og fortalte at helsesøster på skolen hadde snakket med jentene om hva de kunne gjøre for å unngå seksuelle overgrep.

«Ikke gå alene om kvelden, ha nøklene mellom fingrene, ikke ha på øretelefoner, ha på nok klær».

Forferdelig. Her får de vite at det kan være farlig å gå i Oslos gater en lørdags kveld. Hva er det neste? Skal de kanskje fortelles at det er utlendinger de bør passe seg for også? Nei, vet du hva. Ola, Hans og Petter er like innstilte på å voldta norske jenter. Jeg har ikke sett noen statistikk på dette, men jeg har hørt det bli sagt mange ganger. Så da må det jo være sant.

Hvorfor er det jenter som må passe seg? Som må ta forholdsregler, og som må kjenne på frykten for overgrep i så mange situasjoner? Hvorfor holder man ikke foredrag for gutter om hva de kan gjøre for å forhindre at jenter skal føle seg utrygge?

Jeg trodde dette skjedde med jevne mellomrom. Sutringen om hvor utrygge jenter føler seg vil i hvert fall ingen ende ta. En utrygghet som skyldes mangfoldet de i stor grad selv stemmer for å få inn i Norge. Har du tenkt på det, Oda? Nei, vent, nå holder jeg kvinner ansvarlig for sine egne handlinger igjen. Det er på grensen til hatefulle ytringer mot det svake kjønn. Beklager så mye.

Ikke alle gutter og menn utsetter kvinner for overgrep. Men alle gutter og menn bør være klar over at de representerer denne trusselen, selv om de ikke utgjør en fare for andre.

Hmm… den der var interessant. Ikke alle menn er ansvarlige, men alle menn bør mistenkeliggjøres? Leste jeg det riktig, Oda? Det høres veldig generaliserende ut, spør du meg. Kanskje noen burde sjekke sine kvinneprivilegier og la marginaliserte grupper som hvite menn få en mulighet til å snakke uten dette forstyrrende oppgulpet fra kvinner. Din posisjon som en del av det undertrykkende matriarkatet hindrer deg i å forstå våre problemer i dagens samfunn. Vis litt medfølelse, kvinne.

Det kan være skummelt å være kvinne. Vi går omveier for å komme oss trygt hjem, vi tar på oss bukse istedenfor skjørt når vi vet at vi må gå alene hjem, og vi kan være redde for å si ifra. Vi kvinner må forholde oss til denne listen med forholdsregler slik at vi kan føle oss trygge.

Ikke noe av dette hadde vært nødvendig hvis dere hadde latt være å stemme for åpne grenser slik at dere kan signalisere for hverandre hvor snille dere er.

Så inspirert av Plans kampanje «Walk like a woman» vil jeg gjerne komme med noen forslag til hvordan gutter og menn kan være gode allierte og kanskje ta på seg litt av ansvaret.

Og jeg har et forslag til hva du gjøre for å være en god alliert. Kom deg ned på kne, din tøyte.

Women shouldn't xD

Det er på tide å inndra stemmeretten fra kvinner. Dette eksperimentet vi har holdt på med siden 1913 har vært en katastrofe av enorme proporsjoner. La oss rette opp i dette før skaden er umulig å reversere.

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s