Notre-Dame er et symbol på hva som skjer i Europa

notre-dame-9-618x412

Notre-Dame-katedralen i Paris tok i går fyr og brant i 15 timer før brannmannskap greide å slukke flammene. Det er snakk om betydelige skader og fortsatt er det usikkert om konstruksjonen kan komme til å rase sammen.

Teknisk Ukeblad:

Mens slokningsarbeidene fremdeles pågår, er det ingen som har oversikt over skadeomfanget på Notre-Dame. Det vi vet, er at hovedspiret har rast, men at reisverket og de høye tårnene i katedralen trolig er reddet.

Likevel er det ingen garanti for at katedralen ikke raser sammen i løpet av de nærmeste dagene, sier Ulf Holmene, fagdirektør hos Riksantikvaren.

– Dette er en dristig konstruksjon som i høy grad er basert på likevekt mellom de bærende elementene, sier han.

Katedralen er et av de viktigste eksemplene på vestlig kulturarv og derfor er det en tragedie å se noe slikt i full fyr. Det er riktignok ikke alle som er like opprørt over dette synet.

Jewish worker - Notre-Dame

Likevel syns jeg det er noe passende ved at Notre-Dame begynte å brenne akkurat nå i den perioden vi lever i. Europa invaderes av folk som ikke hører hjemme på vårt kontinent, en degenerert livsstil presses på våre unge av mediene hver eneste dag og hvite angripes som ansvarlige for alle verdens problemer. En sykdom har tatt tak i alle vestlige folkeslag og den hvite mann har gått fra å være en stolt vitenskapsmann, erobrer og utforsker til å bli noe skamfullt og patetisk.

Som vi har falt. Heldigvis er ikke alle europeere slik og det skjer en oppvåkning blant mange, men det er ikke tilfeldig at Notre-Dame brenner i 2019. Vi vet ennå ikke om den var påsatt, men som våre danke brødre påpeker er det ikke første gang en fransk kirke har blitt utsatt for grovt hærverk. Om det så er tilfelle at det hele var et uhell, vitner det om en inkompetanse av helt svimlende dimensjoner. Og ikke bare det. Noen har så lite respekt for sin arv (eller kanskje, for andres arv) at de tillater noe slikt å skje. En bygning som har stått der i omtrent 800 år er blitt så lite viktig at den i moderne tid begynner å brenne.

Notre_Dame_de_Paris_DSC_0846w.jpg

Europa er under angrep og da er det passende – uansett hvor opprørende det er – at våre monumenter også angripes. Om det ikke direkte var fremmede denne gangen var det i hvert fall en manglende stolthet og en manglende vilje til å bevare det franske forfedre bygde for sine etterkommere.

Kanskje kan franskmenn bli enda sintere av denne tragedien. La oss håpe på det.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s