Erna Solberg i 2002: «Mange nordmenn er ikke klare for en neger i den rollen»

KK - kunne Ari vært neger

Dagens Blest skriver med jevne mellomrom om Norges statsminister og hvor skuffende hun er på alle mulige måter. Men har vi kanskje vært for harde i vår kritikk? I en artikkel publisert av KK (kanskje de heller burde kalle seg KKK, eller hva?) i 2002 stilles spørsmålet «Kunne Ari vært neger?» og Erna Solberg hadde den gang noen ganske interessante svar på dette spørsmålet.

NRK:

Intervjuet for 17 år siden ble gitt til Kvinner og Klær (KK), som lagde en artikkel om hverdagsrasisme. Den ble laget i forbindelse med bryllupet til Märtha og Ari Behn, og hadde overskriften «Kunne Ari vært neger?».

Det spørsmålet har dessverre blitt besvart 17 år senere. Prinsesse Märtha Louise har funnet seg en afrikaner nå som ungdommen for lengst har forlatt henne. Man kan nesten lengte tilbake til tiden da man bare hadde en klovn som Ari å stri med og hvor man fortsatt tenkte at det ville være for drøyt med en afrikaner i den norske kongefamilien. Endringene som har skjedd de siste 17 årene har nesten utelukkende vært negative. Tusen takk skal du ha, Shlomo!

Spørsmålet daværende kommunalminister Solberg fikk var om det norske folk «hadde tålt en neger i kongefamilien».

Ganske naturlig å spørre Erna Solberg. Hun brant jo selv kull før det ble populært blant kongelige.

Det er Se og Hør som omtalte uttalelsene til statsministeren først i en lederartikkel mandag.

Intervjuet fra 2002 ble løftet frem som et svar på prinsesse Märthas kritikk av pressen under foredraget i Stavanger mandag.

Etter en uke med hardt mediejag mot prinsessen og kjæresten Durek Verrett, gikk Märtha Louise ut med en tydelig beskjed da hun innledet foredraget mandag kveld:

– Til alle dere i pressen. Dere har et valg i hva dere gjør og skriver. Selv om dere tror det er deres jobb, har dere ennå et valg i hva dere vil, sa prinsessen.

Kanskje Märtha sikter til vår glimrende artikkel om at hun i overgangsalderen plutselig fikk jungelfeber. I så fall kan jeg si at dette ikke er min jobb, tvert imot er det min plikt. Det er for øvrig også en glede. Ingen kan få meg til å skamme meg over å gjøre alt jeg kan for mitt fedreland.

I intervjuet fra 2002 er Solberg sitert på ord og formuleringer som neppe ville kommet på trykk i dag:

«En skikkelig, velutdannet neger uten skandalebakgrunn kunne gått hjem i den norske kongefamilien. Men jeg tror dosen ville blitt for stor med en neger som hadde oppført seg som Ari Behn,»

dogs-laughing-2

Ikke dårlig! Ari Behn er ille nok som hvit mann, det tror jeg alle nordmenn kan være enige med Erna Solberg i. Hadde han også vært afrikaner, hadde det virkelig ikke vært til å tåle.

«En svart Ari hadde nok skapt en viss skandale. Men en afrikaner med bakgrunn som en skikkelig person, kunne blitt et stort symbol på det liberale Norge. Men mange nordmenn er ikke klare for en neger i den rollen».

At Erna den gang kunne si det alle tenker sier jo noe om hvor mye verre situasjonen er i dag.

if only you knew how bad things really are - Ted

Jeg lurer på om statsministeren kunne blitt felt for hatytringer basert på sine utsagn hvis de ble sagt nå. Det skulle ikke overraske meg.

Til NRK sier Solberg tirsdag at dette er et ord hun ikke ville brukt i dag.

– Jeg ville ikke brukt ordet neger i dag. Vi har hatt en god diskusjon om bruken av det ordet i ettertid, sier statsministeren.

Vent nå litt. Sa hun det igjen? I 2019!? På tide å kaste henne i fengsel, gutter, dette er jo bare ikke akseptabelt. At statsministeren er en rasehatende rasist går ikke an. Kast nøkkelen!

Kjersti Løken Stavrum, administrerende direktør i Stiftelsen Tinius, var daværende redaktør i Kvinner og Klær. Hun forteller at saken handlet om hverdagsrasisme i Norge, der flere intervjuobjekter uttalte seg om dette.

Ah, Kjersti. Vi husker henne som motstander av omskjæring og et tvers igjennom fantastisk menneske.

Kjersti Løken Stavrum

Hun sier at saken den gang ble laget for å sette problemstillingen på spissen – for å få folk til å tenke over om de var hverdagsrasister.

– Saken ble laget i anledning en nært forestående handlingsplan mot rasisme fra Regjeringen. Saken – med det bildet og den tittelen – var nok den gang laget som en provokasjon, så får den en litt underlig kontekst nå 17 år etter, sier Løken Stavrum.

Du trenger ikke å forklare, kjære venn. Dere publiserte bare det alle tenkte. At dere måtte bruke en semi-ironisk tone i artikkelen er fullt forståelig med tanke på hvordan rasisme allerede i 2002 hadde blitt en dødssynd. Sannheten er rasistisk, sånn er det bare.

Hun sier at ordet «neger» ikke var stuerent i 2002 heller, men at det likevel var mer aktivt i bruk enn i dag.

Noe sier meg at det kommer til å gjøre et comeback. Særlig når man har offentlige personer som Märtha Louise.

3 kommentarer

  1. Livet som hverdagsracist, hvor man eksplicit er racist hver dag, er faktisk ganske fint. Man lever i samklang med Moder Natur, med Europas historie og med virkeligheden. Javist, man kolliderer med Klovnejorden anno 2019, men sandheden skal sætte eder frie.

    Liker

  2. Skandaleprinsessen har overgaett seg selv denne gangen. Uten et fnugg av selvrespekt, eller ansvarsfoelelse turer hun frem slik hun alltid har hatt faar vane. De fleste skammer seg paa hennes vegne. Hun kunne blitt et ideal for mange unge foer Behn epoken. Denne afrikaneren er en charlatan som ikke burde faatt innreise til Norge, og langt mindre sette sine ben i det Kongelige Slott. Det er pinlig, leit, og skamfullt. Det er bare aa haape at afrikaneren forsvinner snarlig. De eneste som gleder seg er utover rikstoeyta selv er det saakalte Antirasistisk senter. Norge er blitt overmodent for en kraftig opprydning. Alle som er uenig med samfunnsnedbrytningen som paagaar kan ikke si sin mening lengre. Da er det hatprat, og straffes med boeter og/eller fengsel.
    Takk til Dagens Blest som fritt forum. Beklager at de norske saerbokstavene mangler, men det skrives paa utenlandsk pc.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s