Jøder har alltid vært en priviligert elite

Alle som vet noe om verden, vet at jøder per i dag er verdens mest priviligerte gruppe. For eksempel er nesten halvparten av USAs milliardærer jøder til tross for at de kun utgjør 2% av amerikansk befolkning.

Men visste du at det ikke er et nytt fenomen – altså at de alltid har vært privilegerte?
Ja, du har jo sikkert hørt om jødeforfølgelse, ekstra skatt for jøder, kristne europeere godtok ikke at jødene fulgte religionen sin, pogromer et cetera et cetera (sistnevnte er sannsynligvis oppdiktet). Du har antakelig hørt dette riktig mange ganger i løpet av oppveksten din…

Men tenkte du noensinne – «hvorfor fikk jødene lov til å bosette seg her i første omgang?» Altså, Europa var kristent. Muslimer fikk ikke bosette seg. Heller ikke buddhister, zoroastere, asatru-folk, folk som trodde på tyrkiske avguder, buddhister…. Men jødene ble det altså gjort et unntak for. De fikk lov til å innvandre fra midtøsten i store nok mengder til at de ble en betydelig andel av europeisk befolkning. Hvorfor det?

800px-irving_as_shylock.jpg

En grunn var Sicut Judaeis. En pavelig deklarasjon som sa:

Sicut Judaeis (Latin: «As the Jews») was a papal bull setting out the official position of the papacy regarding the treatment of Jews. The first bull by that name was issued in about 1120 by Calixtus II and served as a papal charter of protection to Jews. It was prompted by attacks on Jews by the First Crusade, during which over five thousand Jews were slaughtered in Europe. The bull forbade Christians, on pain of excommunication, from forcing Jews to convert, from harming them, from taking their property, from disturbing the celebration of their festivals, and from interfering with their cemeteries.

Following further attacks, the bull was reaffirmed by many popes including Alexander III, Celestine III (1191-1198), Innocent III (1199), Honorius III (1216), Gregory IX (1235), Innocent IV (1246), Alexander IV (1255), Urban IV (1262), Gregory X (1272 & 1274), Nicholas III, Martin IV (1281), Honorius IV (1285-1287), Nicholas IV (1288-92), Clement VI (1348), Urban V (1365), Boniface IX (1389), Martin V (1422), and Nicholas V (1447).[1][2]

Sier du det. Jøder hadde altså rettigheter som ikke bare var bedre enn andre hedninger, men også bedre enn europeiske kristne som brøt med den katolske kirke! Disse fikk hvertfall ikke lov til å ha festivalene sine respektert…

Et argument går på at jødene ikke fikk lov til å bosette seg der de ville, men hadde restriksjoner på dette og sin bevegelse. Dette er selvfølgelig idiotisk, da man i føydaltiden hadde restriksjoner på bevegelsen og bosettelsen til nesten alle. I dette tilfelle klager de over at de måtte følge samme regler som alle andre… Altså at de ikke var priviligerte over goyimene.

Det siste argumentet, og som ofte fremføres med største patos, er at jødene måtte betale ekstraskatt! De hadde en spesiell jødeskatt, som reduserte shekelsene deres! De nevner de den skatten gjerne oftere enn de nevner ‘pogromene’…

Imidlertid var det helt vanlig i middelalderen å ha en veldig «tilpasset» skatteordning. Det kunne være spesialskatter for folk i en by, klasse, bydel, landområde, folk som gikk med en spesiell type klær, kjøpte en spesiell type gods, og så videre. Å ha en «jødeskatt» var like naturlig som alle de andre skattene som ble pålagt folk. Og det jødene aldri nevner: Jødene ble nesten aldri innkalt til noen form for militærtjeneste, i motsetning til de andre. Med andre ord fikk de nok et privilegium tilbake for shekelene sine.

Som du ser, er historier om at jøder undertrykkes nesten alltid oppdiktet, selv i middelalderen. Du kan se på dem som en av historiens mest bortskjemte folk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s