Demokrati: Kanskje hundene og hestene også bør få stemmerett

downs stemmerett

Demokratiet er en dårlig spøk. Vi hadde neppe hatt de samme problemene med styreformen hvis ikke vestlige medier (særlig amerikanske) besto av en så stor andel anti-hvite kremmere, men i alle tilfeller er ideen om at alle mennesker skal ha stemmerett en latterlig en. En artikkel publisert i Dagbladet i 2007 understreker dette med all mulig tydelighet.

Dagbladet.no har vært på politisk seminar med Norges mest sjarmerende velgergruppe.

Med en gang de bruker beskrivelsen «mest sjarmerende velgergruppe» vet du at de snakker om en gruppe som absolutt ikke burde ha stemmerett. Det kan selvfølgelig dreie seg om mange grupper, for eksempel kvinner, men selv ikke Dagbladet føler de kan si at dette er Norges mest sjarmerende velgergruppe. Nei, de det dreier seg om her er folk med Downs syndrom.

JEG SKAL STILLE til valg sammen med Jens Stoltenberg i Åmli kommune, og vi skal håve inn stemmer, spøker Arnt Reidar Børufsen. Han er en oppvakt fyr, og har allerede bestemt seg for hvilket parti som får hans stemme i lokalvalget i september.

Dette er jo bare slemt. Stakkaren fikk Downs og i tillegg valgte foreldrene å kalle ham Arnt Reidar? Legg også merke til journalistens påstand om at dette er «en oppvakt fyr». Forventer Birger Emanuelsen at nordmenn kommer til å kjøpe dette? Piss på meg og fortell meg at det regner. Forresten burde jeg kanskje ikke stille slike spørsmål. Når det gjelder Dagbladets lesere bør man være forsiktig med å anta for mye om deres evne til kritisk tenkning og sunn fornuft.

Sammen med tretten andre psykisk utviklingshemmede deltar han på politisk seminar på Hove leir. I løpet av fire dager skal medborgere med Down-syndrom og andre psykiske funksjonshemninger lære om det politiske system, diskutere temaer de er opptatt av og, finner vi fort ut, forsøke å verve stemmer for sine egne parti.

head-desk

For 50 år siden tenkte mange at vi i 2019 skulle ha kolonisert Mars og utført andre lignende bragder, men høyden av vestlig siviliasjon er å utdanne fortelle folk med Downs hvilket parti på venstresiden de skal stemme på.

Til høsten skal de nemlig, i likhet med resten av oss, gå til urnene og vise hvilke kommunepolitikere de mener er best skikket til å lede landet. 

Ja, de er akkurat like som alle andre. Det er derfor dere må si det så mange ganger ekstra. Tror dere i det hele tatt på det selv?

Kanskje det er på tide å senke stemmealderen til fem år. De har jo også «en rett» til å bestemme hvem som skal styre Norge.

DET PÅGÅR et nordisk mesterskap i demokrati, og vi tevler med våre naboland om å inkludere flest mulig stemmeberettigede, mener professor Frank Aarebrot ved institutt for sammenliknende politikk på Universitetet i Bergen.

Heldigvis er Aarebrot gått bort. Trykk S for å spytte. Alle skal ha alle mulige slags rettigheter helt uavhengig av om de er i stand til å gjøre gode beslutninger. Selv de som sniffer lim og tror at de neste sommer skal begynne på Galtvort, er egentlig fullstendig skikket til å være med å bestemme landets fremtid.

I forrige uke deltok professoren i debatten om å senke alderskravet for stemmeberettigelse med å foreslå at vi like gjerne kunne gi 12-åringer stemmerett. Begrunnelsen var nettopp at borgere med Down-syndrom allerede kan stemme.

Jeg er ikke overrasket. Selvfølgelig burde det være motsatt. Den lave kognitive alderen til folk med Downs burde ekskludere dem fra å få lov til å stemme. Det er sannelig flott å bo i et slikt klovneland.

Selv om Aarebrots hovedpoeng er at Stortinget i praksis har opphevd myndighetsalderen, da valgloven ikke lenger fratar umyndiggjorte stemmeretten,

Utrolig.

er det mange som mener uttalelsene oppretter en uheldig kobling mellom stemmerett og krav om intelligens.

Kan vi ikke like godt gi hundene og hestene en mulighet til å stemme også? De har sikkert noe interessant å bidra med her.

PSYKISK UTVIKLINGSHEMMEDE har livserfaring, de har kjent forvaltningen på kroppen og de følger godt med i det politiske landskapet.

Ærlig talt tror jeg de følger mye mer med på når det er tid for neste måltid.

Da Karita Bekkemellem tidligere i år sa at hun ville abortert fosteret om det hadde en kromosomfeil, skrev flere mennesker med Down-syndrom personlig brev til henne for å uttrykke skuffelse over uttalelsene. 

Dette må være omtrent det eneste fornuftige Karita Bekkemellem har sagt noensinne. Faktisk bør abort kun kunne benyttes i slike tilfeller og ved voldtekt.

Skuffelsen var byttet ut med irritasjon og sinne da tidligere byråd for velferd og sosiale tjenester Margaret Eckbo, uttalte at katta hennes var så dum at den måtte ha Downs syndrom.

lolemoji

DE ER OFTE samfunnsengasjerte. De ser mye på tv og følger med. Ofte har sterke og klare meninger om hvordan samfunnet er satt sammen, og veldig mange har en godt utviklet rettferdighetssans, mener styreleder Rigmor Hamnvik i Norsk Nettverk for Downs syndrom (NNDS).

Hun er selv mor til Regine (12) med Down-syndrom, og har ingen forståelse for at det settes spørsmålstegn ved stemmeberettigelsen.

Nei, men så er det jo slik at heller ikke kvinner burde få lov til å stemme. Her er nok et argument for det.

MENNESKER MED Down-syndrom er ingen ensartet gruppe, og det er stor variasjon i kognitiv kapasitet fra individ til individ.

Hva snakker vi om her? Alt fra en IQ på 40 til 75?

KANSKJE KOMMER det som en overraskelse på mange at borgere med Down-syndrom har stemmerett.

Dessverre gjør det ikke det. Det er svært lite som kommer som en overraskelse nå om dagen.

Lovbestemmelsen som sier at mennesker som ble umyndiggjort automatisk mistet stemmeretten ble fjernet i 1980 (borgere med Down-syndrom blir ikke automatisk umyndiggjort i Norge. Journ.anm).

Hvordan kan noen som er umyndiggjort fortsatt ha lov til å stemme? Hva skjer med Norge? Vi pleide å være et land hvor fornuften rådde.

Det var en diskusjon på 1970-tallet om de umyndiggjortes rettigheter. Mange mente at det ikke var noen automatikk i at umyndiggjorte personer ikke kunne fatte gode og selvstendige valg, og som direkte resultat ble valgloven forandret i 1980.

Det er jo noe av det verste sludderet jeg har lest i hele mitt liv. Hvis du anses å være ute av stand til å ta vare på deg selv, er du definitivt ute av stand til å ta gode valg som også påvirker andre. Selv ikke en kvinne kan motsi dette.

I den gamle valgloven fantes det særskilte bestemmelser om behandling av velgere som stemmestyret «antar lider av alvorlig sjelelig svekkelse eller nedsatt bevissthet».

Men nå, når vi lever på «riktig side av historien», har mentale evner altså blitt irrelevant for om man kan gjøre gode valg. Lever jeg i en eller annen svart komedie?

DET FINNES ingen sikre tall på hvor mange stemmeberettigede med Downs det finnes i Norge. Down-syndrom er det hyppigste kromosomavvik hos mennesker, og er årsak til omkring en fjerdedel av alle tilfeller av mental retardasjon hos barn.

Dagbladet da! Kan dere bruke slike ord? Det antyder jo at de ikke er like alle andre. Jeg håper ikke dere prøver å si noe så ufølsomt.

De fleste med Downs har enten en mild eller moderat mental retardasjon, og IQ-nivået ligger ofte et sted mellom 50 og 70 intelligenspoeng. IQ-gjennomsnittet i befolkningen for øvrig er i landskapet rundt 100.

Jeg hadde nesten rett. Når den øvrige befolkningen i så liten grad er i stand til å tenke kritisk og gjøre logiske resonnementer (særlig det svake kjønn), kan man jo bare forestille seg i hvilken grad de som har en IQ mellom 50 og 70 klarer nettopp det.

Etter alle stemmene er levert inn, og opptellingen er begynt, kommer Anne Torebraaten inn døra. Hun har vært ute et ærend, og har gått glipp av stemmegivingen.

– Vi må vente på Anne, sier Terje Holmbakken. Han finner straks fram papir og penn til sin felles seminardeltaker.

– Hver stemme teller, vet du.

For de som er ute etter stemmekveg er dette utvilsomt sant. Uansett hvor uegnede eller uberettigede stemmehaverne er, skal de ha stemmerett for da kan stemmene til de som gjør gode valg nulles ut. Demokratiet er sannelig en gave uten like.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s