Frykt for vold på Joker-premiere

JKR_DAY056_120418_1251888.dng

Hollywood spyr ut giftig propaganda hver eneste dag. Men det hender at noe som ikke er helt forferdelig ender opp på lerretet og det faktisk går an å dra på kino uten å ende opp med å få lyst til å skyte seg selv etterpå.

Den nye Joker-filmen ser ut som den kan være en av disse sjeldenhetene. Traileren viser en mann som etter å ha blitt holdt nede og latterliggjort, bestemmer seg for å leve etter sine egne regler i stedet. Han bestemmer seg for at han ikke bare skal ligge nede og ta imot mens han blir sparket. Det kan minne om hvite menns undertrykkelse i det som skal være våre egne land. Vi får skylden for alt ondt, vi får beskjed om at vi tilhører en utdatert fortid og vi burde ifølge enkelte bare slutte å eksistere. En film som i det hele tatt kan tolkes som at tar opp dette temaet gjør noen av dem som styrer svært nervøse.

Mediene har naturligvis gjort en sak ut av at denne filmen kan tolkes i slike problematiske retninger og klager over at den kan brukes til å rettferdiggjøre vold.

Joker violence indiewire

I kjølvannet av all denne negative oppmerksomheten har Warner Bros bestemt seg for at de ikke ønsker å ha pressen tilstede på det røde teppet under premieren.

Fox Business:

Warner Bros announced that no broadcast or print reporters will be allowed to interview actors during «Joker’s» red carpet Saturday night amidst the alert of possible threats targeting the film’s Oct. 4 release, Variety reported on Friday.

While members of the press will still be invited to the premiere at the TLC Chinese Theater in Hollywood, only photographers will have access to the red carpet, according to Deadline.

“A lot has been said about ‘Joker,’ and we just feel it’s time for people to see the film,” a studio spokesperson said of the movie’s premiere.

Filmens hovedrolleinnehaver, Joaquin Phoenix, forlot tidligere et intervju i sinne (for senere å returnere) etter å ha blitt spurt om filmen kom til å inspirere vold. Det har blitt mye hype og det skal kunne bli interessant om filmen lever opp til det vi har hørt om den i forkant. Sutringen er uansett ganske så underholdende.

The Los Angles Police Department has said that although there are no credible threats at the moment, they will still be an extremely visible presence at movie theaters on opening night. Meanwhile, Regal, Landmark and AMC theaters have publicized their safety precautions in an effort to alleviate moviegoers anxiety about a possible attack.

Film industry sources told Deadline that the FBI and Homeland Security have also yet to find a credible threat over the film’s Oct. 4 release.

However, a Stars & Stripes report from earlier this week revealed that an Army Criminal Investigation Command memo was issued regarding the film’s upcoming theatrical release, after a Texas law enforcement agency and the FBI uncovered “disturbing and very specific chatter in the dark web” over a possible mass shooting at an unspecified theater.

Dette har skjedd en gang tidligere i 2012 under premieren av The Dark Knight Rises.

The concerns for «Joker» stem from James Holmes infamously killing 12 people and injuring another 70 after storming an Auroroa, Colorado movie theater during a midnight screening of another Batman movie, «The Dark Knight Rises,» in July 2012, which featured Heath Ledger as the Joker in an Oscar-winning role.

Heath Ledgers Joker var med i The Dark Knight, ikke The Dark Knight Rises, men det er litt mye å forvente at Fox får med seg slike detaljer.

Filmen anklages altså for å rettferdiggjøre en reaksjon fra en hvit mann som har blitt holdt nede av systemet. I det innestående år er det høyst uheldig. Tenk om incels, gamere og andre unge hvite menn som er leie av å høre at de er opphavet til alt som er feil i verden får høre et annet budskap enn det de er vant. Kanskje vil noen av dem bestemme seg for at de har fått nok av å be om unnskyldning for å eksistere og at livene deres ikke er i nærheten av like lette som løgnerpressen vil ha det til.

Det bør nevnes at Warner Bros som utgir filmen er en del av beistet som sprer denne giften utover vår del av verden. Noen ganger er det bare slik at en film av denne typen (hvis Joker lever opp til hypen) slipper igjennom filteret fordi Hollywood begynner å gå tom for Star Wars og superhelt-filmer de kan produsere. Er man mer konspiratorisk kunne man kanskje tenke at enkelte vil at en slik film skal føre til vold fra incels eller andre. Men personlig tenker jeg at det bare er så mange måter å lage de samme kumbaya-filmene før man må lage noe annerledes for at folk skal være interessert i bruke penger på det. De kan bruke kjente merkevarer som Star Wars til å selge sitt budskap, men det kommer til å gå utover hva folk synes om filmserien før eller siden. Dette gir rom for noen interessante muligheter for de som er villige til å gripe dem.

Det blir spennende å se Joker og hva slags effekt den kan ha på populærkulturen. The Dark Knight Rises ga i hvert fall mange gode memer som man kunne sende til journalister på Twitter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s