SIAN tenner på koranen i Kristiansand

SIAN Kristiansand

Rasmus Paludan har skaffet seg masse oppmerksomhet i Danmark ved å provosere muslimer til å vise sin sanne natur og klikke i vinkel når deres «hellige bok» plutselig står i fyr og flamme. Noen norske boomere har latt seg inspirere av danskens demonstrasjoner og bestemte seg for å prøve dette ut i Kristiansand.

Resett:

Lørdagens SIAN-arrangement på Torvet i Kristiansand ble et sirkus. En lang rekke organisasjoner hadde mobilisert til motdemonstrasjon, og politiet i Agder hadde sin fulle hyre med å holde kontroll.

Det er sjelden mange mennesker som møter opp til støtte for SIAN. Det kan skyldes manglende appell eller at folk er redde for å vise sin støtte. De som støtter SIAN er som regel langt færre enn de som er imot dem.

Det er nok mange som støtter budskapet, men som av de grunnene Resett nevner ikke møter opp.

Og det var spesielt etter at det ble kjent at SIAN hadde tenkt til å brenne Koranen under arrangementet at det tok fyr i motkreftene. Politikere i Kristiansand ville hindre arrangementet, og avtroppende ordfører mente at det skulle dreie seg om en ulovlig hatytring.

Avtroppende ordfører i Kristiansand er Harald Furre fra Høyre (naturligvis!). Jeg søkte opp Furre og fant nøyaktig det jeg forventet.

Harald Furre Høyre tidligere ordfører Kristiansand

Et mer passende ansikt til å representere Høyre skal man lete lenge etter. Her har vi en som vet å spise seg feit på folkets regning.

– Å brenne en hellig skrift som Koranen vil helt klart være en hatefull ytring. Dette er langt over hva som kan aksepteres på kommunal grunn, sa avtroppende ordfører Harald Furre i Kristiansand.

Det er ikke nok for Furre å svikte sitt land ved å fremme multikultur og nordmenns demografiske undergang. Han må i tillegg hindre de av oss som ikke liker det som skjer å motsette oss de irreversible endringene.

Men politiet ga SIAN sin tillatelse til selve demonstrasjonen, og bemerket også at det var deres og ikke politikernes oppgave å gi eller avslå slike tillatelser.

Det stemmer vel, men la oss ikke late som at politiet er ufeilbarlige i den sammenheng. I hvert PST ser ut til å handle mer basert på følelsene til aktivister i egne rekker enn på bakgrunn av kalde, harde fakta.

Stemningen på Torvet var nokså kontrollert i nesten en time. Bak sperringer sto ubeskjedne SIAN-folk og gjentok sine budskap om islam som en trussel mot norske verdier. Politiet hadde plassert demonstrantene et godt stykke unna. Der ropte de «Ingen rasister i våre gater!» igjen og igjen.

Har de bare dette ene tilropet?

– Hadde det ikke vært bedre å bare ignorere SIAN? spør Resett noen av demonstrantene.

En jente fra AUF sier at det har blitt diskutert, men at flertallet mener det er bedre å møte opp å vise sin motstand. Det samme sier en mann med LO-banner. Han er redd det er mange som ville møtt opp og støttet SIAN om det ikke var for motdemonstrasjonene.

Det kan tolkes i retning av at deres vilje til å bruke vold mot andre brukes som et middel til å hindre andre å ytre seg eller vise støtte for ytringer som ses på som kontroversielle. De vil selvfølgelig si at de bare er der for å «vise hvor uenige de er i budskapet», men man ser jo hva som skjer i praksis.

Resett spør også noen av motdemonstrantene om de er bekymret for islam og at islamske verdier skal bre seg ut i Norge. Svarene vi får varierer. Jenta fra AUF sier hun ikke har tenkt på spørsmålet.

motdemonstranter SIAN Kristiansand

En ung jente som ikke har tenkt over politikk, men som bare følger trenden? Si at det ikke er sant. Jeg som trodde at unge jenter alltid hadde satt seg inn i slike saker og at de har tenkt på de langsiktige konsekvensene av all den politikk de viser sin støtte for. Hvordan kunne jeg ta så feil?

Det er liten tvil om at SIAN har gjennomført slike arrangementer før, og at de vet hva de har i vente.

Jeg tror ikke er liten tvil om dette, Helge Lurås. Det er nok heller ingen tvil.

På en måte er det SIAN som har regien. De kommuniserer direkte med motdemonstrantene. Anna Bråten provoserer dem helt bevisst og håner dem for å «bare kunne rope og hyle». SIAN har samtidig så sterke høyttalere at motdemonstrantenes rop og hyl og instrumentert drukner. Det er derfor mulig å høre hva SIAN sier om profeten Muhammed og islam også for de som er motdemonstranter og tilskuere.

Boomeren drukner dine tilrop med sine enorme høytalere. Det kan jeg like i denne sammenhengen.

Og det er harde ord som blir sagt. Både Lars Thorsen og Fanny Bråten snakker om islam som fascisme og en voldsreligion, og om Muhammed som «pedofil».

To av tre riktige i hvert fall. Jeg skal ikke begynne å legge ut om hva fascisme egentlig er, men jeg tror mange liberale nordmenn ville foretrekke et fascistisk styre til det å bli en minoritet i vårt eget land.

Det er ingen tvil om at også de muslimene som deltar i motdemonstrasjonen får med seg det som blir sagt. For desto mer kritikk SIAN kommer med, desto mer roper de og viser fingeren.

Disse menneskene er ikke akkurat viden kjent for sin impulskontroll. Det går det åpenbart an å utnytte.

Motemonstrantene velger to ulike strategier. En gruppe henger over sperringene og roper skjellsord og «Allahu Akhbar» med ansiktet vendt mot SIAN.

LOL!

Det var minst 15-20 uniformerte politifolk til stede og et betydelig antall i sivil, som rykket inn da Lars Thorsen en time ut i arrangementet klarte å sette fyr på koranen, mens Arne Tumyr drev en avledningsmanøver og kastet en annen koran i en brannbøtte.

Da koranen brant, var politiet raskt på pletten med et brannslukkingsapparat. Tre til fire personer med utenlandsk utseende klarte imidlertid å storme inn bak sperringene, der de angrep Lars Thorsen. Det ble tumulter og flere politifolk kastet seg over de angripende demonstrantene. En håndfull av dem ble tatt med av politiet. Også Lars Thorsen ble ført bort, men ble løslatt etter kort tid.

Er ikke bruk av vold som politisk virkemiddel selve definisjonen på terror. Kanskje det er på disse miljøene dere bør rette ressursbruken, PST? Det er tydeligvis noen statsborgere som ikke helt klarer å leve i et «fritt og åpent demokrati».

Det kan være første gang Koranen en brent offentlig i Norge. Og det er første gang SIAN har forsøkt det.

Dicaprio here's to you

– Hvorfor gjorde dere det?

– Vi må fokusere på det sviket politikerne gjør mot oss og mot muslimene, sier Thorsen.

Mot muslimene? Er dette noe boomer-greier om at det egentlig er synd på dem? Her prøver jeg å skryte av en god innsats fra deres side, SIAN. Ikke gjør det så vanskelig for meg!

– Hvorfor har dere ikke brent Koranen før?

– Det finnes ulike oppfatninger internt i SIAN om det er en hensiktsmessig måte å bedrive islamkritikk på, sier Thorsen.

Paludan har vist at det kan være en veldig hensiktsmessig måte å bedrive islamkritikk på. Det som eventuelt kan hindre nordmenn å gjøre det samme er at politiet er mindre innstilte på å la islamkritikk foregå på denne måten.

– Kommer dere til å gjenta det?

– Vi skal ikke utelukke det. Det viser seg å være en god måte å visualisere den negative kraften som er i islam, sier Thorsen.

Det var en suksess. Men de kan nok la seg inspirere litt av Paludan når det gjelder retorikk også. Det går an å være litt mindre boomer i gjennomføringen.

Resetts inntrykk var at politiet gjorde det de kunne for å la ytringsfriheten faktisk få gode vilkår i Kristiansand denne dagen. Mer forsiktige politifolk kunne nok hindret SIAN i større grad enn de faktisk endte opp med å gjøre, under henvisning til at situasjonen kunne bli farlig.

Hva er det Resett snakker om her? SIAN skal få ytre seg. At motdemonstranter ved hjelp av vold ønsker å gjøre situasjonen farlig er ikke grunn nok til å hindre SIAN i å gjøre det de har lov til. Dette kalles «heckler’s veto» og er nøyaktig den taktikk som Antifa, muslimer og «antirasister» i stor grad benytter seg av for å hindre sine motstandere i si sine meninger. Dessverre har politiet åpenbart latt seg påvirke av dette i denne saken.

Politiet har selv sendt ut en pressemelding hvor de skriver at SIAN brøt vilkårene for arrangementet.

– Foran denne demonstrasjonen fikk SIAN blant annet klar beskjed om at politiet ikke vil akseptere bruk av åpen ild. Bakgrunnen for dette er en sikkerhetsmessig vurdering fordi åpen ild ville være en risiko for SIAN, motdemonstranter og publikum. En slik markering er kontroversiell. Det er mye engasjement. Og derfor tillot vi ikke åpen ild, sier stabssjef i Agder politidistrikt, Morten Sjustøl.

En latterlig og absurd unnskyldning. Å tenne på en koran og kaste den i en brannbøtte utgjør ingen risiko annet enn den som fullstendig gale demonstranter skaper. Politiet hindrer SIAN i å gjennomføre arrangementet skikkelig fordi de er redd for reaksjonen til motdemonstrantene. De lar altså voldelige demonstranter diktere hva som er lov å si.

– Når SIAN til tross for politiets klare instruksjoner, bryter vilkårene som er satt, er det straffbart, og vi grep inn som vi gjorde. Politiets primæroppgave ved demonstrasjoner er å ivareta ro, orden og sikkerhet, samt å bidra til at alle som ønsker det får ytre seg.

Politiet bidrar til at alle får ytre seg ved å hindre en helt sentral del av demonstrasjonen å finne sted. Det er sannelig godt at vi lever i et fritt og åpent demokrati.

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s