Brasils kulturminister anklages for å ha sitert Joseph Goebbels

Roberto Alvim, Brasils kulturminister
Roberto Alvim, Brasils kulturminister

Det er tydeligvis ikke bare undertegnede som iblant liker å referere til og sitere den gode doktoren. Det finnes tross alt ganske mye visdom i det han sa for rundt 70-80 år siden.

Brasils kulturminister kom nylig med en beskrivelse av hans visjon for brasiliansk kultur som ifølge noen lignet litt for mye på en gitt av Tysklands beryktede propagandaminister og menneskevenn Joseph Goebbels.

The Guardian:

Brazil’s culture secretary, Roberto Alvim has been fired after he appeared to paraphrase the Nazi propaganda minister Joseph Goebbels in an online video to promote a national arts prize.

“Brazilian art in the next decade will be heroic and national,” said Alvim, to the music from Wagner’s Lohengrin, said to be Hitler’s favourite opera, with a portrait of the far-right president, Jair Bolsonaro, and a Brazilian flag in the background.

Det skal ikke mer til enn å ønske at ditt lands kunst skal være heroisk og nasjonal før du plutselig angripes som nazist av løgnerpressen. Det er bedre om du fremmer kunst som er degenerert og frastøtende.

“It will be endowed with a great capacity for emotional involvement and will be equally imperative, since it is deeply linked to the urgent aspirations of our people, or else it will be nothing,” he continued.

The words are strikingly similar to those Hitler’s minister reportedly said to a group of theatre managers and directors in 1933: “German art in the next decade will be heroic, steely but romantic, factual without sentimentality; it will be nationalistic with a great depth of feeling; it will be binding and it will unite, or it will cease to exist.”

Det er vanskelig å benekte at det her er en likhet, men det kan være et sammentreff. Man skal ikke se bort ifra at Alvim kjenner til hva Goebbels har sagt og – om ikke annet – var enig med i ham i beskrivelsen av hvordan kunst burde være, men det kan også være tilfeldig at sitatene ligner på hverandre.

On Facebook, Alvim merely classed the phrase as a “rhetorical coincidence”.

Vi ville alle sagt det samme.

Since taking office last year, Bolsonaro has been repeatedly criticized by opponents for pushing a conservative Christian cultural agenda while cutting funding to arts and cinema projects.

Det finnes en del prosjekter i Norge som man godt kunne ha kuttet i støtten til. «Kunst» som dette er et av de tydeligste tegnene på vestlig kulturs ekstreme forfall. Hvis Bolsonaro har kuttet i støtten til slike prosjekter (og jeg antar at det er dét dette dreier seg om), har han min fulle støtte til det.

The latest effort, launched in the video by culture secretary Alvim, comes in the form of a $20m reais ($4.8m) prize fund for theatre, opera, art and music exhibitions, with conservative and religious themes prioritized.

“Virtues of faith, loyalty, self-sacrifice and the fight against evil will be raised to the sacred territory of works of art,” said Alvim.

Tenk om vi hadde en kulturminister i Norge som uttalte slike ord. Istedet må vi ta til takke med skrittbeføleren Trine Skei Grande.

The video provoked widespread outrage across the political spectrum and calls for the secretary’s immediate dismissal.

“When culture becomes sick, the people become sick, too,” Alvim said in the video.

Helt riktig. Kulturen må endres for at vi skal komme tilbake til et sunt samfunn.

On Friday afternoon, Bolsonaro tweeted that Alvim had been dismissed. “An unfortunate statement, though apologetic, made it untenable for him to stay on,” he said.

The night the video was recorded, Bolsonaro had said of Alvim: “Now we have a real secretary of culture.”

Synd at Bolsonaro følte seg tvunget til å fjerne Alvim, men det bør påpekes at en minister trenger å være mer forsiktig enn dette, uansett hva hans personlige meninger måtte være. Selv om ordene i seg selv er helt riktige og isolert sett fremstår ganske uskyldige, vil det være et problem hvis det med selv den minste troverdighet kan knyttes til et så fremtredende hatobjekt som Joseph Goebbels. Venstresidens aktivister leser sitater av alle fra Det Tredje Riket og venter klar hvis noen skulle si noe som ligner litt for mye, uansett hva konteksten er og selv om likheten skulle være helt tilfeldig. Hvis den i dette tilfellet er tilfeldig og Alvirim ikke kjente til Goebbels ord, har han bare vært uheldig, men det understreker poenget om hvor lite «assosiasjon» til nazismen som skal til før det blir for mye til å ha en viktig posisjon i vestlige (og nesten-vestlige) land.

Er det ikke flott å leve med så mye frihet?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s