Apokalypsen er her. Inkompetanse kommer til å spre koronaviruset til alle landets hjørner

apocalypse-1400x788

Det er sannelig flott å bo i et land hvor folk er seriøse og kompetente. Det er deilig at det ikke er en systematisk dumhet og naivitet når det gjelder alt fra masseinnvandring til spredning av sykdommer. Norge er et seriøst land hvor folk som har vært i land med smitteutbrudd naturligvis testes etterpå. Nei, vent, jeg tok feil. Det er faktisk slik at man bare dropper å teste noen for koronaviruset hvis de har vært på ferie i Nord-Italia. Helsemyndighetene tenker visst «Nei, det kan da ikke være nødvendig lol». Nå har en annen ansatt ved Ullevål sykehus fått påvist viruset. Vi lever i et land hvor alt er på stell. Ingenting å se her, folkens.

NRK:

– Rundt midnatt fikk vi svar på de siste fire analysene, som viser at vi har én ny positiv koronatest i det samme arbeidsmiljøet på vår øyeavdeling, sier pressevakt Anders Bayer ved Oslo universitetssykehus.

De tre andre fra avdelinga som ble testet var ikke smittet.

Men da er det jo greit. Svimlende inkompetanse er ikke så farlig når bare én av fire av de som ble testet har fått påvist sykdommen. Nå kan vi bare slappe av og late som om ingenting har skjedd.

Ifølge Bayer er den nye smittede en nær kollega av personen som testet positivt for koronaviruset fredag, men det er foreløpig ikke kjent om vedkommende har blitt smittet i utlandet eller i Norge.

Ja, la oss bruke massevis av tid på å spekulere i dette selv om personen jobbet på samme avdeling som den første som hadde viruset.

– Kan denne smittede ha blitt smittet av den andre ansatte?

– Det anser jeg som en mulighet, ja, svarer Bayer.

Noe annet ville vel være et sammentreff av de helt sjeldne. Tilfeldigvis var begge på ferie på forskjellige steder og endte opp tilbake i Norge med viruset på samme avdeling på samme sykehus.

Den første som fikk påvist koronasmitte ved øyeavdelinga på Ullevål sykehus hadde nylig vært på ferie i Nord-Italia, og var på jobb mandag og tirsdag før vedkommende utvikla lette luftveissymptomer.

Tirsdag morgen tok personen kontakt med bakvakt på smittevernavdelinga fordi vedkommende kjente symptomer. Det skal ha vært snakk om snufsing. Den ansatte ble anbefalt å ikke ta prøver og gikk på jobb, men ble sykmeldt onsdag.

nothing to see here

Satiren skriver seg selv. Det norske helsevesen gjør nesten all kommentar overflødig.

Selv NRK vet å stille det brennende spørsmålet:

– Hvorfor ble ikke vedkommende testet allerede da vedkommende tok kontakt?

– Vi forholder oss løpende til Folkehelseinstituttets retningslinjer i forhold til symptomer og testregime, svarer Anders Bayer.

Retningslinjer som sier at folk med symptomer på et smittsomt virus ikke skal testes for sykdommen. Jeg får lyst til å klype meg selv i armen når jeg hører og ser slike utsagn.

Han sier at det som har skjedd på Ullevål sykehus må analyseres og trekkes inn når man skal vurdere hva som er de beste rådene. Han forstår godt at det skaper forundring at en med smitte har kunne gå på jobb på et sykehus.

Nei, det er da den mest naturlige ting i verden. La oss få spredd sykdommen slik at det faktisk skjer litt action i hverdagen. Ting har vært litt kjedelige i det siste. Jeg syns det er utmerket at det norske helsevesen gjør sitt for å sprite opp vår tilværelse.

– Vi må hele tida gjøre vurderinger etter hvert som vi får erfaringer. Er rådene riktige? Er de for vide? Må de tilpasses? Vi bestemmer oss ikke en gang for alle. Disse vurderingene gjøres hele tida.

Jeg tenker at det kanskje kunne være på sin plass med et unntak eller bestemte regler som gjelder når det er snakk om sykdommer med potensiale for å spre seg raskt i befolkningen. Hvis dette er de reglene som er på plass for å håndtere sykdommer som koronaviruset, tror jeg vi bare bør forberede oss på at sykdommen kommer til å spre seg til alle landets hjørner.

På spørsmål om hva Helsedirektoratet synes om at en del bedrifter har innført strengere karanteneregler enn sykehusene, svarer Torgersen at Oslo universitetssykehus følger anbefalninger fra Folkehelseinstituttet.

– Det bra at andre bedrifter tar et annet ansvar, men det er forskjell på et sykehus som trenger folk på jobb på huset og bedrifter der man kan jobbe hjemmefra.

Det er så viktig at folk er på jobb at litt risiko må man jo bare leve med. Det er viktigere at folk er tilstede og jobber enn at det er trygt for pasienter og ansatte å være på sykehuset. Det sier seg vel nesten selv.

Pressevakta ved Oslo universitetssykehus vedgår at de i «etterpåklokskapens lys» burde ha håndtert situasjonen annerledes, men at vurderinga den gang var basert på at symptomene den ansatte hadde tirsdag «ikke ga nok indikasjoner til at bakvakta valgte å ta en test».

Det at personen hadde vært i Nord-Italia var altså bare noe de overså som en ubetydelig detalj. «Vi skal ikke legge oss opp hvor du var på ferie, Reinertsen. Den snufsinga der er ikke noe problem, bare kom deg tilbake på jobb du.»

– Vi kan ikke teste absolutt alle som føler, tenker eller opplever at de har lyst til det. Det må være visse indikasjoner som ligger til grunn.

Ifølge Bayer er årsaken på kort sikt at FHI og sykehusene må ha kapasitet til å analysere testene. I tillegg kan det komme til å bli mangel på analysematerialet som trengs for å påvise korona-smitte.

– Når hele verden etterspør de samme produktene er vi nødt til å være nøysomme, slik at vi ikke går tom for viktig materiell, svarer Bayer.

Så nøysomme at sykdommen heller sprer seg til en større del av befolkningen. Det er slik man bekjemper smitte i dagens Norge.

Det er til nå påvist totalt sju tilfeller av koronaviruset i Norge. I tillegg er en nordmann i Italia smittet av viruset.

Da er det vel på tide å få denne personen hjem til Norge og slippe ham eller henne løs på et sykehus eller en skole. Vi kunne alle trenge litt ekstra spenning i hverdagen og helsevesenet gjør sitt for at vi alle skal få det. Mange takk.

Personlig tenkte jeg at selv om Norge er grenseløst naivt at vi i hvert fall burde ha gode rutiner for å hindre spredning av sykdommer. Men selvtilfredsheten har gjort oss late også innenfor dette området. Naiviteten kjenner ingen grenser og det er nesten så jeg håper at landet får en straff som kan gjøre at befolkningen våkner opp. Mange nordmenn trenger å lide litt for at de skal se problemene.

Er det ikke flott å bo i verdens beste og mest kompetente land?

3 kommentarer

  1. Vi lever i den perfekte storm af klovneri, og denne planet der er kommet så slemt på afveje, får forhåbentlig et besøg af coronachan derfor altid forandrer vores kurs. Moder Natur giver os en fortjent lussing.

    Liker

  2. Tom Venster fremstår som mer hysterisk enn rasjonelt styrt. Er dette et resultat av ignoranse, eller ønsker han ufortent oppmerksomhet?

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s