Amerikansk underholdning er ren propaganda

Det slår meg gang på gang at folk flest ikke er klar over i hvor stor grad de er påvirket av hva mediene sier. Man nevner dette for dem og de svarer som at det angår mange, men ikke dem selv til tross for at hver eneste mening som kommer ut av munnen deres er som tatt direkte fra karakteren i deres favorittserie. Nyhetsmediene har en del innflytelse, men jeg vil påstå at underholdningsmediene er enda farligere. Unge mennesker ser mye mer på serier og filmer enn de gjør på nyhetene og i deres lettpåvirkelige sinn tar de lett til seg budskapet i favorittserien. Og seriene er ofte produsert av noen med navn som begynner på for eksempel Gold og gjerne ender på berg, -blatt eller -stein.

Et nytt eksempel på en slik serie er The Plot Against America som er basert på en bok av Philip Roth (hver eneste gang). Denne serien får naturligvis en god anmeldelse av NRKs «journalist» Miriam Folland. Dette er akkurat det hun har lært å mene ved å konsumere Hollywood-propaganda fra ung alder.

NRK P3:

Det er lenge siden jeg har sett en serie som har føltes så skremmende relevant som HBO-miniserien «The Plot Against America». Noe som kanskje høres rart ut, med tanke på at det er en kontrafaktisk historiefortelling satt til 1940-tallets USA.

Huff så illevarslende. Mener du virkelig at en amerikansk serie trekker paralleller til den oransje rasisten i Det Hvite Hus? Så ekstremt originalt og relevant for vår hverdag. For manusforfattere i USA er det alltid 1942.

Hva hadde skjedd dersom Franklin D. Roosevelt tapte valget i 1940? Hvordan hadde ting utspilt seg hvis USA aldri hadde gått inn i andre verdenskrig?

Hvordan hadde situasjonen i USA eskalert dersom det statlige overhodet var en høyrelent populist, med fascistiske tendenser og slagord som «America first»?

Virkelig subtilt. Jeg liker hvordan jødiske Hollywood slår meg i ansiktet med propagandaslegga og deretter spør meg «Ser du hva jeg gjorde der, goy? Ganske spissfindig, eller hva?». Gode tider har gjort disse menneskene late.

Serien handler om hvordan USA hadde vært hvis Charles Lindbergh (som også brukte slagordet America First) hadde blitt president istedenfor Franklin D. Roosevelt. Sannsynligvis hadde de ikke blitt dratt inn i en unødvendig krig og verden kunne ha vært et betydelig bedre sted i dag.

I «The Plot Against America» utforskes det en alternativ virkelighet som på mange måter speiler den virkeligheten USA står overfor i dag.

Vi følger en jødisk familie, mens hat og frykt siper gjennom det amerikanske folket.

Høres ut som begynnelsen på en historie om onaneringsmaskiner, pedaldrevne skalleknusere og folk som måtte klatre i trær og late som de var haner helt til de falt ned. Grusomt.

holocaust-foot-level-brain-bashing-machines

Vi ser hvordan farlige idéer og rasistiske strukturer blir bygd, når ledere og maktpersoner tar i bruk retorikk som fremmer nasjonalisme og fremmedfrykt.

Som vanlig fremstilles det som at enhver form for nasjonalisme er helt irrasjonell og at det er ingen grunn til å bekymre seg over den enorme masseinnvandringen til USA og Europa. Det er intet annet enn hat for hudfargen til andre mennesker ifølge Miriam Folland hos NRK. Eller at jødisk innflytelse i vestlige land (særlig USA) bare er en spinnvill konspirasjonsteori som ikke har noen som helst rot i virkeligheten.

Biden - Jews and gay marriage

Dette er gammelt nytt for mange, men kan ikke gjentas ofte nok når man leser ukritiske anmeldelser skrevet av naive journalister.

Miniserien gir også et skremmende innblikk i hvordan unge er spesielt utsatt for både frykt, forvirring og hjernevasking.

Har Miriam selv tenkt på at de seriene hun har sett kan ha vært med på å hjernevaske henne? Vi forventer ikke at underholdningen skal brukes til å hjernevaske oss eller at inflytelsesrike institusjoner skal fortelle oss løgner. Derfor er det veldig lett å kjøpe disse løgnene, i hvert fall i en periode.

Det er godt gjort av serien å fungere som en advarsel uten at den oppleves belærende. Den gir et nyansert blikk på hvordan slike idéer får innpass i usikre tider.

Her har hun i hvert fall rett. Usikre tider gjør det mer sannsynlig at folk våkner opp og begynner å se seg om. Det blir vanskeligere å late som ingenting når du ikke lenger kan leve komfortabelt.

Og tidene ble nettopp betydelig mer usikre med dette utbruddet av en pandemi. Spennende tider, dere.

«The Plot Against America» drypper av kvalitet i alle ledd. Serieskaperne David Simon og Ed Burns har laget mange suksessfulle serier, deriblant serien mange mener er verdens beste, nemlig «The Wire». I tillegg har de populære serier som «Generation Kill», «The Corner» og «The Deuce» i baklomma.

David Simon - Jewish

Det skal godt gjøres å finne filmer eller serier der ikke er minst én av guds utvalgte med i rulleteksten, og gjerne blant nøkkelpersonene bak slike serier. Det er fascinerende hvordan navnene deres stadig dukker opp.

Folland kan tydeligvis ikke lovprise serien nok og legger ut om hvordan den krever tålmodighet og oppmerksomhet, som leseren selvfølgelig skjønner at journalisten har i massevis. Hvis du ikke liker denne serien, er det sannsynligvis fordi du mangler dette. Eller så er det nok bare fordi du har en rasist som vil undertrykke mennesker med en annen hudfarge.

Serien vekker sterke følelser i meg. Den får blodet til å boble. Den tvinger meg til å ta innover meg situasjonen rundt meg i dag. Den kan funke som en motgift mot apatien som så lenge har tatt bolig i meg.

Ja, la oss ikke glemme at dette handler om deg, kjære Miriam. Du finner igjen din vilje til å kjempe mot Blompf og det forferdelige fremmedhatet han skaper i befolkningen. Det er nesten magisk hvordan han bare får folk til å hate irrasjonelt. Det finnes jo ingen grunner til at en folkegruppe ellers ville motsette seg å bli en forhatt minoritet i sitt eget land.

Den får meg til å føle på urettferdigheten, på sinnet, frustrasjonen og ikke minst empatien. Den er skummel og trist, ikke bare fordi den er en godt fortalt historie, men fordi den er så uhyre aktuell.

«The Plot Against America» er ikke en hyggelig serie. Den er nifs og kanskje til og med litt deprimerende. Dette er altså ikke nødvendigvis serien å se om du er litt engstelig om dagen.

Kanskje jeg skulle se på den selv og plukke fra hverandre propagandaen. Vi får se. Forhåpentligvis er den mer elegant og subtil enn Hunters.

Plot against America

Heh.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s