Nei, du er ikke norsk nok til å gå med bunad

Unni Irmelin Kvam
Unni Irmelin Kvam. Den evige kattedame slår til igjen!

Det er den tiden av året igjen. 17. mai er rett rundt hjørnet og selv om dagen kommer til å bli ganske annerledes enn den pleier å være, er sutringen fra politisk korrekte den samme som så mange tidligere år. VG har publisert en kronikk skrevet av kvinnen avbildet over og hun konkluderer med at det finnes et grusomt hat mot afrikanere og folk fra Midtøsten som bruker bunad. Disse er selvfølgelig akkurat like norske som nordmenn som har slekt her tilbake til vikingtiden, og nåde deg hvis du ikke liker at de bruker hijab sammen med denne helnorske drakten.

VG:

Bunad skaper engasjement, og det er ikke alltid positivt. Hva det er med bunad som sett hjerter og sinn i brann? For bunad er ikke bare et festplagg, men også et fenomen som polariserende aktører i samfunnet tidvis bruker for å sette sin agenda, skape uro eller tvil hos den enkelte flerkulturelle bunadsbruker.

Det er jo helt uforståelig at når en eller annen innvandrer bruker hijab og bunad samtidig at det kan bli bråk ut av noe slikt. Hvorfor lager norske rasister storm i et vannglass?

Bunadsbrukere med flerkulturell bakgrunn

er en fornærmelse mot hele det norske folk. Jeg håper du synes det er greit at jeg fullfører noen setninger for deg, Unni. Du trenger åpenbart hjelpen.

Det iskalde folkeslaget viser seg å være varme og lekne: Nasjonaldagen er gjerne første møte med en feiring, rammet inn i bunad, rødt, hvitt og blått.

Hvem kan tvile på at noen som beskriver nordmenn som «iskalde» har edle hensikter når hun tar opp spørsmålet om «flerkulturelle bunadsbrukere». Unni har åpenbart et fullstendig sunt syn på sitt eget folk.

Flere av de jeg har snakket med, forteller at helt siden de opplevde sin aller første 17. mai, har tenkt på å kjøpe eller sy seg bunad. De har spinket og spart, noen har lett etter en produsent som vil hjelpe. Bunad er for mange inngangen til å føle seg «norsk».

Hvis du trenger en bunad for å føle deg norsk, er du ikke norsk. Du kommer heller aldri til å bli norsk. Å være nordmann er ikke bare en drakt du kan ta på deg.

For noen er altså bunad oppskriften på selvinkludering i et samfunn der man ikke alltid blir inkludert, men heller får høre at man ikke hører hjemme.

Det er mye snakk om følelser her, men kanskje de som kjenner på disse følelsene bør handle etter dem. For eksempel ved å dra til det landet hvor du vil føle deg velkommen og at du hører hjemme. Det er ikke dette landet.

En av kjendisene med flerkulturell bakgrunn jeg har snakket med, valgte å ikke stå fram i Bunadspodden. Det er fullt forståelig, siden vedkommende opplevde at «det ble så mye styr» sist han ble avbildet med bunad. Man orker ikke å stå i det. Noen vegrer seg fra å ta på seg bunaden eller unngår å poste i sosiale medier.

Kom ikke å si at det ikke nytter å kritisere disse snøflakene. Her skal det ikke mye motbør til før noen bare kaster inn håndkleet. Moderniteten gjør innvandrerne like myke som resten av befolkningen.

Eksemplene står i kø: Norsk institutt for bunad og folkedrakt ble nedringt etter at NRK i en tv-sending fra 17. mai-markeringen i Oslo hadde intervjuet to jenter i bunad – og hijab, for noen år tilbake.

Åja, de bare tilfeldigvis hadde på seg hijab. Legg merke til hvordan dette nevnes omtrent som en ettertanke. Man legger bare så vidt merke til det, skjønner du. Hijab er jo noe helt naturlig og normalt.

Arbeiderparti-politiker Safana Mubarak Ali opplevde rasisme etter at hun viste fram Frafjordbunaden sin – med en spesiallaget bunadshijab med broderi i 2016. Det er særlig kombinasjonen mellom de to sterke symbolene – bunad og hijab – som fører til «bråk» – eller rasisme, som man også kan kalle det.

Rasister føler seg tydeligvis truet av sterke, flerkulturelle kvinner. Kan ikke disse nordmennene som bare hater folk bare finne seg et eget land. Norge er for brune kvinner i hijab. Og bunad.

Hijab kan oppfattes både som et kulturelt betinget plagg, men også som et religiøst uttrykk, og i noen tilfeller som et undertrykkende plagg. Men, også i den kristne kulturkretsen har kvinner dekket seg til, for å vise respekt for det ene eller det andre, eksempelvis sin mann – eller Gud.

Norske kvinner kunne godt finne litt tilbake til fordums beskjedenhet. Men det betyr ikke at hijab eller de som bruker det hører hjemme i Norge. Begge disse tingene kan være sant samtidig.

Når man gjennom en hel oppvekst har blitt fortalt at du ikke er «norsk nok» til å ha bunad, gjør det noe med deg. Bunaden som arena, er dessverre ikke rasismefri.

Kjære innvandrer, la meg fortelle deg noe. Du er ikke norsk nok. Du blir aldri norsk. Du kan like godt gi opp med en gang. For dette kommer aldri til å endre seg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s