Det er fritt frem for kvinner å komme med falske voldtektsanklager

Det har blitt sagt at feminisme handler om å fjerne alle restriksjoner på kvinnelig seksualitet og samtidig mest mulig begrense mannlig seksualitet. Dette er utvilsomt et av de viktigste målene for feminister verden over. Man ser det på hvordan kvinner skal få lov til å gjøre de mest seksuelt provokative ting, men så snart en mann ser skjevt på dem er det et overgrep.

Videre kan man si at feminisme dreier seg om å hindre at kvinner holdes ansvarlige for sine dårlige valg, sine destruktive tendenser og rett ut kriminelle handlinger. Her har vi et eksempel via vår alles elskede rikskringkaster.

NRK:

Mannen i 50-årene ble dømt til fem år og åtte måneders fengsel i februar i år. Han anket dommen på flekken. Denne uken kom lagmannsretten til at kvinnen ikke var troverdig.

Dermed er finnmarkingen en fri mann. Men han er ikke ferdig med saken. Nå anmelder han kvinnen som mente hun var voldtatt.

Det opplyser hans forsvarer Brynjar N. Meling i en e-post til NRK.

Anmeldelsen går ut på at kvinnen kom med en falsk anklage, og at hun avga falsk forklaring i to rettssaker. De siste punktet er at hun har ødelagt bevis i en straffesak.

Kunne en kvinne virkelig finne på å lyve? Og om noe så alvorlig som en voldtekt? Denne mannen har helt sikkert bare liten penis og hater alle kvinner.

I retten erkjente hun at hun hadde slettet tekstmeldinger der hun tok initiativet til sex med den tiltalte. Meldingene ble gjenopprettet, og Hålogaland lagmannsrett la vekt på dem da de frikjente mannen.

Meldingene ble sendt etter de angivelige voldtektene. Retten tviler på at hun ville skrevet dem om hun virkelig var voldtatt.

Meling mener at politiet burde avslørt slettingen og avhørt kvinnen om dette mye tidligere.

Det er ikke ofte jeg er enig med Brynjar Meling, men det er vanskelig å krangle med ham her. At så avgjørende bevis tilsynelatende bare kommer frem i andre rettsinstans er en skandale og burde få konsekvenser for alle som har vært med på å etterforske saken. Men dessverre er det ikke ofte at folk holdes ansvarlige for sine tabber, spesielt ikke når de befinner seg i en autoritetsposisjon.

Aktorene i saken, John-Kåre Olsen og Lisa Moon Sneve. Foto: NRK

Nå vil han vurdere å anmelde politiet i Finnmark til Spesialenheten for grov uforstand i tjenesten.

Han bør så absolutt gjøre dette. Dette er inkompetanse av så grov karakter at de burde settes i fengsel for det de har utsatt denne mannen for. Men i et land som Norge kan vi nok måtte se langt etter slike rettferdige konsekvenser. Aktorene John-Kåre Olsen og Lisa Moon Sneve (over) bør fratas muligheten til å bedrive jus og kastes i fengsel.

Jurk – Juridisk rådgivning for kvinner er bekymret for at historier som dette kan skremme kvinner fra å anmelde overgrep.

Reaksjoner på falske anmeldelser kan skremme de som faktisk har blitt voldtatt fra å anmelde? Det er vel heller slik at de som fremsetter falske anklager svekker troverdigheten til alle som kommer med reelle saker til politiet. Dette – sammen med skaden som gjøres mot den som blir utsatt for falske anklager – gjør at det bør slås hardt ned på. Omtrent samme straff som vedkommende ville ha fått for å ha faktisk voldtatt noen bør den personen som har fremsatt en falsk anklage få.

– Derfor er det viktig å si tydelig at det ikke er straffbart å fortelle om det man har opplevd til politiet. Det er heller ikke straffbart dersom man husker feil eller blander sammen detaljer under et avhør. Dette vil det være mulighet til å rette opp i senere, sier leder Bjørk Gudmundsdottir Jonassen i Jurk til NRK.

Amerikanske Michael Flynn ble nærmest korsfestet av FBI fordi han sa noe feil under avhør, men at en kvinne kommer med falske anklager for voldtekt er visst helt uproblematisk for feministorganisasjonen JURK. Dobbeltmoralen kan få den mest beherskede person til å dirre av harme. Å holde noen ansvarlige for sine løgner er visst altfor mye å be om. Særlig når det dreier seg om å-så-uskyldige kvinner.

Politiet henlegger de aller fleste sakene om falske anklager for voldtekt. I femårsperioden fram til 2019 ble det anmeldt 343 slike saker, men bare 24 av dem endte i retten.

Det kommer fram i denne masteroppgaven fra Politihøgskolen.

Årsaken er at slike saker er vanskelige å bevise.

Professor Jørn Jacobsen jobber med strafferett ved Universitetet i Bergen. Han sier at terskelen for å bli dømt er høy.

Den er altfor høy. Selv i denne saken – hvor man har en innrømmelse fra kvinnens side i tillegg til disse tekstmeldingene – vil hun ifølge denne professoren mest sannsynlig slippe unna med det!

– Hvis det finnes en plausibel grunn for å anmelde, er risikoen liten for å bli dømt for falsk anklage, sier Jacobsen til NRK.

– Det vil være de tilfellene der grunnlaget for anklagen er åpenbart feil eller konstruert at det er aktuelt å domfelle noen for en uriktig anklage.

Jacobsen legger vekt på at kvinnen ble trodd av tingretten.

– Har man først fått medhold i én instans om at det har forekommet overgrep, tyder det absolutt på at man ikke blir dømt for en uriktig anklage, sier professoren.

Så selv om bevisene er så håndfaste og så entydige vil hun likevel ikke bli dømt fordi politiet ikke gjorde jobben sin til å begynne med. Siden de ikke greide å finne disse bevisene tidligere (jeg antar dette er grunnen til at mannen ble dømt i Tingretten), vil hun kunne sette seg på første fly tilbake til Sør-Amerika eller bare trygt bli værende i Norge selv om det er bevist utover enhver tvil at hun kom med en falsk anmeldelse. Nok en gang kan man spørre seg om vi alle befinner oss i en svart komedie eller om dette er et kollektiv mareritt vi alle snart våkner opp fra.

Uansett er det veldig viktig at du alltid tror på alle kvinner.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s