Får vi noen gang leve normalt igjen i Norge?

Overherre og diktator i Norge, Espen Rostrup Nakstad, mener det er en dårlig idé for Storbritannia å endelig åpne opp etter den lange nedstengningen som har foregått i så å si hele den vestlige verden i forbindelse med dødsforkjølelsen. Det er visst ikke nok at folks mentale helse skal lide, at bedrifter går konkurs og at myndigheter innfører stadig mer drakoniske «tiltak» for å hindre spredning av en sykdom som knapt er mer dødelig enn en vanlig influensa. Nedstengningen må fortsette helt til Nakstad syns det er greit at vi åpner igjen.

NRK:

Om under en uke, mandag 19. juli, opphever England og Skottland flere koronarestriksjoner, og samfunnet gjenåpnes.

Samtidig øker smitten, og deltavarianten sprer seg.

Også assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Nakstad er kritisk til planen om å la flere bli smittet.


– Det de gjør er å forsøke å skape immunitet blant dem som ikke er vaksinerte – ved å lempe litt på tiltakene og la flere bli smittet over tid gjennom høsten. Jeg tror de tar en del risiko når de gjør det, sier han.

Vi snakker her om en sykdom som krever at man må være massivt overvektig, dødelig syk og/eller veldig gammel for at det skal være noen fare for at man mister livet av den (eller mer riktig, med den). Likevel er det ifølge Nakstad en «del risiko» når man omsider gjør en gjenåpning. Selv etter all vaksinering og alle tiltak er det likevel ikke nok. Dødsforkjølelsen er så livsfarlig at du bare må akseptere at dine friheter er borte i all overskuelig fremtid.

Han mener det ikke er noen tvil om at det hadde vært en bedre løsning for England og Skottland å vaksinere flere, og få en like høy vaksinedekning som man ser ut til å få i Norge.

Betyr det at Norge kan åpne opp fullt igjen og at vi slipper flere nedstengninger? Jeg ville ikke satt penger på det, men jeg er i hvert fall sikker på at flere enn bare de på de politiske ytterkantene kommer til å ha fått nok hvis vi tvinges inn i enda en lockdown.

Tirsdag er det registrert 36.660 nye mennesker som har blitt koronasmittet i Storbritannia de siste 24 timene. Det er syvende dagen på rad der tallene på nye smittende bikker over 30.000, skriver Sky News.

87 prosent av befolkningen over 18 år har fått sin første dose. 66 prosent har fått sin andre, ifølge tall fra myndighetene.

At 66% av befolkningen er fullvaksinerte burde holde i massevis. Ikke at jeg har tenkt til å ta denne eksperimentelle vaksinen, men når så mange vil utsette seg selv for denne risikoen (som er mye mer reell enn risikoen til sykdommen), burde også hverdagen kunne gå tilbake til normalen.

Når gjenåpningen starter den 19. juli betyr det opphevelse av flere restriksjoner: I England vil det vil ikke lengre være krav om munnbind noen steder, nattklubber får drifte uten restriksjoner, det blir ikke lengre et tak på hvor mange som mennesker som kan møtes, og regelen om én meters avstand lempes i de aller fleste tilfeller, skriver BBC.

Planen er at folk må «begynne å lære å leve med viruset» og «utvise dømmekraft» i hverdagen, sier statsminister Boris Johnson.

Får vi muligheten til å «leve med viruset» eller blir hverdagen vi går tilbake til noe helt annet enn før nedstengningen? Hvor omfattende og hvor obligatorisk blir vaksinepasset? I USA og Storbritannia ser jeg for meg at dette blir brukt overalt siden disse landene er sentre for alt ondt som sprer seg utover Vesten. Kommer det til å være annerledes i Norge? Helsenorges hjemmesider sier følgende om det såkalte «koronasertifikatet»:

Koronasertifikatet viser om du er vaksinert, om du er immun etter å ha hatt covid-19-sykdom og resultatet hvis du har negativ koronatest.

Sertifikatet kan brukes til å:

Dokumentere vaksinasjon, gjennomgått sykdom eller negativ test ved reiser til land som er koblet til EUs tekniske løsning for sertifikatet.

Unngå karantene, test før innreise, test på grensen og innreiseregistrering når du reiser inn i Norge. Krav: Du må være fullvaksinert eller ha gjennomgått koronasykdom de siste seks månedene.

Delta på kystcruise med krav om koronasertifikat. Krav: Du må være beskyttet. Du er beskyttet når du er fullvaksinert, vaksinert med én dose for tre til 14 uker siden eller har gjennomgått koronasykdom de siste seks månedene.

Delta på større arrangementer med krav om koronasertifikat. Krav: Du må ha status som beskyttet eller ha negativt prøvesvar nyere enn 24 timer.  

Foreløpig dreier det seg om kystcruise og større arrangementer med krav om sertifikat, men hvor mye mer kommer det til å bli? Jeg tror i utgangspunktet at norske myndigheter er mindre fiendtlig innstilt til egen befolkning enn amerikanske, men det betyr ikke at de er utelukket fra å berøve oss grunnleggende rettigheter i folkehelsens navn. Det har vi allerede sett. Noen vil gjerne at vi fortsetter på samme måte helt til dødsforkjølelsen er borte, noe den aldri helt vil være. Hvordan skal for eksempel Nakstad ellers føle seg relevant? Han har vært Norges nye stjerne under pandemien. Han har sikkert ikke lyst til å gi slipp på det med det første.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s